Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Leenreclames op tv wel of niet verbieden?

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 2 april 2008
Het initiatief-wetsvoorstel van het CDA om agressieve kredietreclames van de buis te halen, heeft veel steun gekregen in de Tweede Kamer. Maar lang niet iedereen vindt dat televisiereclames zoals van Frisia, Becam of Lenen.nl verboden moeten worden. Consumentenorganisaties zijn tegen en ook minister Bos van FinanciŽn steunt het voorstel niet.

Op dit moment zitten in Nederland 160.000 mensen diep in de schulden. Van hen nemen er 50.000 deel aan een regeling voor schuldhulpverlening. Volgens CDA-kamerlid Elly Blanksma kan een verbod op agressieve leenreclames op televisie voorkomen dat mensen zich tot torenhoge schulden laten verleiden. ďDie reclames schetsen een beeld alsof het doodnormaal is om dingen op krediet te kopenĒ, aldus Blanksma die vorige week met het initiatief-wetsvoorstel kwam.

Misleidend
Het voorstel krijgt de steun van de linkse oppositiepartijen SP en Groen Links. SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat indringende kredietreclames per definitie misleidend zijn. ďIn een reclamespotje kun je onmogelijk mensen goed voorlichten over de consequenties van de leningĒ. Ook coalitiepartner PvdA steunt het voorstel, maar heeft nog twijfels over de juridische haalbaarheid van het verbod.

De VVD vindt het afschaffen van leenreclames betuttelend. VVD-kamerlid Atzo NicolaÔ wijst erop dat mensen die geld lenen geen kleine kinderen zijn die onverantwoorde keuzes maken op basis van een tv-spotje.

Recht op informatie
Minister Bos van FinanciŽn liet tijdens het kamerdebat over schulden weten een algeheel verbod van kredietreclames op tv niet te steunen. De minister wil consumenten niet het recht ontnemen om geÔnformeerd te worden over goedkope leningen. Een algeheel verbod zou volgens Bos juridisch ook niet haalbaar zijn omdat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Verbod op misleiding bestaat al
Ook wees Bos erop dat het kabinet onlangs nog maatregelen heeft genomen om problematische schulden te voorkomen en dat een verbod op misleidende leenreclames al bestaat. De Autoriteit FinanciŽle Markten houdt toezicht op de regels bij kredietspotjes. Zo moeten kredietverstrekkers de totale maandlasten, het effectieve rentepercentage en de looptijd vermelden. De boetes voor overtreding van de reclameregels zijn verhoogd naar maximaal een half miljoen euro.

Lenen niet altijd probleem
Opvallend genoeg zijn ook consumentenorganisaties als het Nibud en de Consumentenbond geen voorstanders van een algemeen verbod van leenreclames op televisie. Volgens het Nibud hoeft lenen niet altijd schadelijk te zijn. ďAls mensen een lening hebben die bij hun inkomen en uitgavenpatroon past, hoeft dat niet tot problemen te leidenĒ. Wel is het Nibud voor duidelijker regels voor het verstrekken van krediet, zoals ťťn landelijke leennorm.

Voor de Consumentenbond is het van belang dat consumenten keuzevrijheid houden als het gaat om kredieten. Misleidende en onduidelijke reclames moeten volgens de bond wel bestreden worden.

Goed voor concurrentie
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt het CDA-voorstel ineffectief. Uit onderzoek blijkt dat er geen verband bestaat tussen kredietreclames en problematische schulden. ďKredietreclame biedt consumenten de mogelijkheid aanbieders en prijzen met elkaar te vergelijkenĒ, zo stelt de vereniging. ďDat kan tot scherpere concurrentie leiden. De consument kan daar juist van profiterenĒ.

Herhaalde discussie
Overigens is de discussie rond het verbieden van kredietreclames op tv niet nieuw. Ook in de vorige kabinetsperiode kwam het onderwerp op tafel. Toenmalig minster Zalm van FinanciŽn verwees het voorstel toen naar de prullenmand. Hij wees er net als Bos van FinanciŽn op dat een dergelijk verbod juridisch niet haalbaar is in verband met Europese regelgeving.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet