Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Leenrente onnodig hoog

Auteur: Mister Money Dinsdag 20 oktober 2009
Banken konden in het verleden nooit zo goedkoop lenen bij elkaar. Helaas merkt de consument hier niets van. Dit blijkt uit een onderzoek van de website Geld.nl. Hoewel de marktrente historisch laag staat, verhogen banken hun marges door de variabele rente op het doorlopend krediet niet te verlagen. De consument krijgt op deze wijze de rekening van de kredietcrisis gepresenteerd.

Geld.nl vergeleek van twaalf leenaanbieders de rente op een doorlopend krediet. Zeven kredietverstrekkers lieten de rente in de eerste drie kwartalen van dit jaar ongewijzigd, vier aanbieders voerde een kleine renteverlaging uit en twee verstrekkers besloten om de leenrente te verhogen.

Dat de leenrente niet daalt is opmerkelijk te noemen. Sinds de start van de kredietcrisis steeg de Euriborrente hard. Het Euribortarief, de rente die banken onderling berekenen wanneer zij geld van elkaar lenen, liep zelfs op tot een recordhoogte van 5%. Inmiddels is deze rente gezakt tot een niveau van beneden de 1%. Banken konden dus nog nooit zo goedkoop geld van elkaar lenen. Ook de rente van de Europese Centrale Bank staat met 1% extreem laag.

Je zou verwachten dat de bovengenoemde percentages zouden bijdragen aan een lage leenrente. Dit is echter niet het geval. Monique Vernooij van Geld.nl zegt hierover: “Opvallend genoeg is lenen voor banken duidelijk goedkoper geworden, maar gaat dat voor consumenten en bedrijven vooralsnog niet op. De rente op consumptieve leningen zakt niet of nauwelijks. Aan een doorlopend krediet van 10.000 euro is momenteel gemiddeld een rente van 8% gekoppeld. De gedaalde Euribor en ECB-rente lijken hier dus weinig effect te hebben.”

Winstmarges
Vermogensadviseur Peter van der Slikke stelt dat banken de winstmarge op leenrentes sinds de kredietcrisis met gemiddeld 2,4% hebben verhoogd. “Banken leggen de rekening van de crisis bij hun klanten neer. Ze hebben te lijden gehad onder de kredietcrisis en willen nu zo snel mogelijk laten zien dat ze weer winstgevend zijn.” Hij pleit voor meer transparantie in de leenmarkt. Financieel analist Jan-willem Nijkamp denkt dat de rente op de langere termijn wel weer zal gaan dalen. Voorlopig verandert er volgens hem echter niets. “Banken zijn nog altijd bezig met het versterken van hun balansen. Wanneer banken weer wat gezonder zijn kunnen ze het zich permitteren om de leenrente te verlagen. Ik verwacht dat de situatie zich pas in de loop van 2010 zal normaliseren.”

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek