Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Leenrentes dalen niet

Auteur: Mister Money Donderdag 22 januari 2009
De rentes van een doorlopend krediet zijn het afgelopen half jaar gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek gehouden door de website MoneyMagazine.nl. De uitslag van het onderzoek is opvallend omdat de banken zelf wél tegen een lagere rente kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagde de rente stapsgewijs van 4 naar 2 procent.

De renteverlagingen van de ECB hebben wel effect gehad op de hypotheek- en spaarmarkt. Op de leenmarkt is geen reactie zichtbaar. Paul Huibers van Money Magazine: “Waar banken zelf voordeliger kunnen lenen door de vele renteverlagingen van de ECB, wordt dit voordeel niet altijd doorberekend aan de consument.”

Drie van de vijftien onderzochte leenaanbieders lieten de rente op een doorlopend krediet ongewijzigd. Tien van hen voerden zelfs een renteverhoging uit. Slechts twee aanbieders verlaagden de rente op het doorlopend krediet. Money Magazine stelt dat het niet dalen van de leenrentes te maken heeft met de relatief gezien hoge risico-opslag die banken in rekening brengen en de winstmarge voor de kredietverstrekkers zelf.

Risico-opslag
Risico-opslag is het gedeelte van de rente dat het risico van de kredietverstrekkers afdekt. Banken rekenen bij hypotheken een lagere opslag, omdat de eigen woning als onderpand dient. Een doorlopend krediet kent doorgaans geen onderpand, vandaar dat er met een hogere opslag gewerkt wordt. Wellicht hanteren banken hoge rentes op een doorlopend krediet om verliezen op andere fronten enigszins te compenseren. Woordvoerder van de Consumentenbond Marcel van Beusekom sluit niet uit dat dit gebeurt. “Het risico bestaat dat banken in deze barre tijden het ene gat met het andere dichten.”

Volgens SNS Bank is er geen direct verband tussen de risico-opslag en de kredietcrisis. “SNS Bank heeft de risico-opslag in elk geval niet verhoogd.” De hoogte van een rente is volgens SNS afhankelijk van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt en dus ook van de ECB rente. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. “Het is maar net waar een bank de focus op legt en welke keuzes ze maakt.”

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet