Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen 2007

Auteur: Mister Money Maandag 1 januari 2007
Een geldlening kan in het Nederlandse belastingstelsel in twee boxen vallen namelijk een lening in Box 1 of een lening in Box 3. Is er geld geleend voor de aanschaf, onderhoud of verbetering van de eigen woning die dient als hoofdverblijf? Dan is de rente van die lening aftrekbaar in Box 1. Ga je een lening aan voor een consumptieve besteding, dan valt de lening in Box 3.

De meest voorkomende schuld in Box 1, is de schuld waarvan de gelden zijn aangewend voor de aankoop, verbetering of onderhoud van eigen woning. Gevolg daarvan is, dat de rente in aftrek is te nemen van je inkomen via het belastingformulier. Belangrijk daarbij is te weten, dat met de eigen woning wordt bedoeld: de woning welke tot uw hoofdverblijf dient, meestal waar u dus woont en ingeschreven staat.

Box 3
Het heffingvrij vermogen is het gedeelte van het Box 3-vermogen waarover geen belasting wordt geheven. Het heffingvrij vermogen komt in mindering op het gemiddelde van de rendementsgrondslag op 1 januari en 31 december van een jaar. Het heffingvrij vermogen bedraagt 20.014 euro (2007) per persoon. Het vermogen in Box 3 kan middels een lening gedrukt worden. Dit is het geval als een (hypothecaire) lening gebruikt wordt voor de aankoop van een vakantiewoning, de aankoop van een auto en dergelijke. Het drempel bedrag ligt in 2007 op 2.800 euro, voor fiscale partners komt dit bedrag uit op 5.600 euro. Het is overigens niet mogelijk dat partners met een gezamenlijke schuld van meer dan 5.600 euro (2007) deze aftrekbeperking omzeilen door simpelweg bepaalde schulden aan de andere partner toe te delen.

Let op!
Als je vermogen ter beschikking hebt gesteld aan een familielid, je echtgenoot, je partner of aan een rechtspersoon waarin jezelf, je echtgenoot, je partner of een familielid een aanmerkelijk belang heeft, dan kan het zijn dat de inkomsten die je daarmee geniet, belast zijn in Box 1. Dit ter beschikking gestelde vermogen wordt dan niet meegeteld bij het vermogen in Box 3.

Bepaalde schulden zijn niet aftrekbaar van het vermogen in Box 3. De belangrijkste zijn:
 • Hypotheekschuld voor de eigen woning (de rente is aftrekbaar in Box 1); belastingschulden.
 • Schulden komen pas in mindering op de rendementsgrondslag voorzover zij een bedrag van 2.800 euro te boven gaan. Dit bedrag geldt per persoon. Als een van de partners het vermogen overdraagt aan de ander, geldt het dubbele bedrag.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 



Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lening aftrekbaar van belastingen in 2014?
Fiscale behandeling van een lening
Lenen en de fiscus 2013
Lenen en de fiscus 2012
Lenen en de fiscus 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet