Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen 2008

Auteur: Mister Money Dinsdag 1 januari 2008
Het Nederlandse belastingstelsel bestaat uit drie boxen. Een geldlening valt in box 1 of in box 3 van het belastingstelsel. Als de lening wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning dan moet deze worden opgeven in box 1. Is de lening afgesloten voor de aanschaf van consumptieve goederen dan valt de lening binnen box 3.

De meeste schulden van Nederlanders zijn schulden in box 1. Als het geleende geld wordt gebruikt voor het kopen, verbeteren of onderhoud van eigen woning, dan heb je te maken met een lening in box 1. Dit houdt in dat je de rente in aftrek mag nemen van het inkomen. Dit doe je via het belastingformulier.

Box 3
In box 3 is er sprake van een heffingvrij vermogen. In 2008 ligt dit bedrag op 20.315 euro per persoon. Leningen in box 3 kunnen je vermogen drukken. Als je een lening hebt afgesloten voor een grote aankoop, dan mag je dit bedrag van het eigen vermogen aftrekken. Let wel: er is sprake van een drempel. In 2008 ligt deze drempel op 2.800 euro. Voor fiscale partners geldt een drempel van 5.600 euro. Het is niet toegestaan dat fiscale partners met een gezamenlijke schuld van boven de 5.600 euro de aftrekbeperking omzeilen door bepaalde schulden aan de andere partner toe te delen.

Let op!
Als je geld hebt uitgeleend aan een familielid, echtgenoot, partner of aan een rechtspersoon waarin jijzelf, je echtgenoot, je partner of een familielid een aanmerkelijk belang heeft, dan kan dit een extra inkomstenpost zijn. Deze inkomsten worden belast in box 1. Het uitgeleende wordt om deze reden niet meegeteld bij het vermogen in box 3.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lening aftrekbaar van belastingen in 2014?
Fiscale behandeling van een lening
Lenen en de fiscus 2013
Lenen en de fiscus 2012
Lenen en de fiscus 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet