Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen 2009

Auteur: Mister Money Donderdag 18 december 2008
Het Nederlandse belastingstelsel is in 2001 ingrijpend veranderd. Voor het jaar 2001 kon je de rente van leningen in aftrek nemen bij de Belastingdienst. Tegenwoordig kent deze aftrekmogelijkheid veel beperkingen. De Belastingdienst werkt met twee soorten schulden. Er bestaan box 1 leningen en leningen die in box 3 van het Nederlandse stelsel vallen.

Schulden in box 1
De meest voorkomende lening is een schuld in box 1. Box 1 leningen worden gebruikt voor de verbetering, onderhoud of de aankoop van een eigen woning. De rente is in dit geval in aftrek te nemen bij de Belastingdienst. De eigen woning moet als hoofdverblijf van de koper dienen. In de meeste gevallen is dit de woning waar de koper woont en ingeschreven staat. Om van deze aftrek te profiteren hoeft de schuld niet per se een hypothecaire lening te zijn. Als een onderhandse lening, persoonlijke lening of een doorlopend krediet gebruikt is voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, dan is de rente eveneens in aftrek te nemen.

Schulden in box 3
Leningen in box 3 zijn leningen die zijn aangegaan voor andere zaken dan de eigen woning. Het kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening voor de aanschaf van een auto betreffen. Een hypothecaire lening kan ook in box 3 vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een gedeelte van de lening is gebruikt voor de aanschaf van nieuw meubilair.

Vermogen verminderen
Een lening in box 3 kan gunstig zijn voor het eigen vermogen in box 3. Een lening kan namelijk dit vermogen drukken waardoor je geen of minder belasting hoeft te betalen over je eigen vermogen. Om van dit ‘drukken’ te profiteren moet de lening in 2009 minimaal 2.900 euro bedragen. Voor fiscale partners komt dit bedrag uit op 5.800 euro. Let op: fiscale partners die samen een schuld hebben van meer dan 5.800 euro mogen niet de aftrekbeperking omzeilen door bepaalde schulden aan de andere partner toe te delen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lening aftrekbaar van belastingen in 2014?
Fiscale behandeling van een lening
Lenen en de fiscus 2013
Lenen en de fiscus 2012
Lenen en de fiscus 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet