Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen bij DUO

Auteur: Mister Money vrijdag 21 december 2012
Veel studenten kunnen niet rond komen met hun studiefinanciering en besluiten daarom een lening af te sluiten. Nou kunnen zij natuurlijk bij een bank aankloppen, maar het is voor hen voordeliger om een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) af te sluiten. Het rentepercentage ligt daar namelijk een stuk lager.

Studenten kunnen bij DUO, vroeger bekend als de IB-groep, een lening afsluiten tegen een lage rente. Deze lening kan je als student zijnde gewoon online aanvragen via Mijn DUO. Let op: vraag de lening wél op tijd aan. Wil je bijvoorbeeld in de maand november extra lenen, dat moet je dat vr 1 november aan de DUO melden. Hoeveel geld je extra bij de DUO kunt lenen is van een aantal factoren afhankelijk. Zo wordt er gekeken naar je opleiding en of je nog thuis woont of niet. Op de internetsite van de DUO kun je eenvoudig berekenen hoeveel jij maximaal kunt bijlenen.

Wie klaar is met zijn studie hoeft niet direct te beginnen met het terugbetalen van de lening. De terugbetalingperiode begint op 1 januari volgend op de einddatum van je opleiding of het einde recht op studiefinanciering. Deze periode begint met een zogenaamde aanloopfase van twee jaar: je hoeft nog niet terug te betalen, maar het mag wel. Er wordt in de aanloopfase rente berekend, waardoor je schuld groeit. Zodra de aanloopfase verstreken is moet je beginnen met terugbetalen van de lening. Ook tijdens de aflosfase (15 jaar) moet je een rente over je lening betalen. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid om eerder te beginnen met het aflossen van de lening of meer betalen tijdens de aflosfase dan dat je verplicht bent.

Collegekrediet
Sinds september 2007 is het ook mogelijk om een Collegekrediet af te sluiten. Deze lening is bedoeld om je collegegeld mee te betalen. De hoogte van het Collegekrediet is afhankelijk van het collegegeld wat je betaalt. Studenten kunnen maandelijks een twaalfde deel van het collegegeld bijlenen. Studenten die meer betalen dan het wettelijk collegegeld kunnen meer lenen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Studentenlening: slimme keuze?
Jongeren en leningen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet