Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen eindelijk voordeliger

Auteur: Mister Money dinsdag 4 mei 2010
De rente op het doorlopend krediet liet in het eerste kwartaal van 2010 eindelijk een daling zien. Dat blijkt uit een onderzoek van de financiŽle website Geld.nl. Waar in 2009 een renteverlaging nog uitzonderlijk was, verlaagden vooral de prijsvechters gedurende de eerste maanden van dit jaar hun tarieven. Dit heeft ertoe geleid dat het renteverschil tussen de goedkoopste en duurste kredieten is toegenomen.

Van de vijftien door Geld.nl onderzochte kredietverstrekkers voerden er zeven een renteverlaging op het doorlopend krediet door. De overige aanbieders hielden de rente gelijk. Geen enkele kredietverstrekker besloot tot een renteverhoging.

De Euribor daalde in 2009 tot een historisch laag niveau. Dit had tot gevolg dat banken tegen een zeer scherpe rente bij elkaar konden lenen. De consument profiteerde echter niet van deze ontwikkeling, de rentes op consumptief krediet bleven nagenoeg gelijk. Andere financiŽle producten zoals spaarrekeningen en hypotheken met een variabele rente lieten echter wel een daling zien. ďMet de recente verlagingen lijkt ook het tarief van het doorlopend krediet langzaamaan de geldmarktrente te volgenĒ, aldus Monique Vernooij van Geld.nl.

Grootbanken ABN AMRO, ING Bank, Rabobank en SNS Bank hielden de rente op het doorlopend krediet gelijk. Renteverlagingen werden het afgelopen kwartaal met name doorgevoerd door prijsvechters op de leenmarkt. Freo, dat momenteel de laagste doorlopend krediet rente biedt, ziet sinds het wegvallen van met name DSB weer eerlijke kansen op de markt voor consumptief krediet. Milko Wijckmans, directeur consumptief krediet van De Lage Landen, legt uit: ďEen lage geldmarktrente in combinatie met een efficiŽnte organisatie biedt de mogelijkheid deze lagere tarieven te bieden en tegelijkertijd een eerlijke boterham te verdienen.Ē Toch ziet hij, ondanks de lagere rente, vooralsnog weinig beweging in de markt. ďDe ervaring leert dat de impact op de huishoudportemonnee achterblijft bij overige ontwikkelingen, zoals de lichte groei van de economie. Dit verklaart dat het aantal nieuw verstrekte kredieten nog wat achterblijft bij de voorgaande jaren.Ē

Verschillen
De recente rentedalingen hebben ertoe geleid dat de rentepercentages in de leenmarkt verder uiteen liggen. Het verschil tussen de duurste aanbieder (Rabobank) en de goedkoopste (Freo) bedraagt momenteel enkele procenten. Opvallend genoeg maken beide onderdeel uit van de Rabobank Groep. Het renteverschil is volgens Wijckmans te verklaren door andere  productvoorwaarden en een gedifferentieerde dienstverlening: ďBij Rabobank krijgt de klant uitgebreid advies op kantoor door een adviseur in een persoonlijk adviesgesprek. Het directe distributiemodel van Freo biedt in die zin kostenvoordelen.Ē Kees Nanninga van Rabobank  noemt een tweede oorzaak:  ďRabobank richt zich met haar producten op andere klanten dan bijvoorbeeld Freo. Wij bieden onze klanten een totaalpakket van financiŽle diensten, Freo verstrekt veel minder producten en vaak ook nog via internet.Ē

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Kredieten oversluiten of niet?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet