Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen en de fiscus 2011

Auteur: Mister Money dinsdag 25 januari 2011
Het Nederlandse belastingstelsel is in 2001 ingrijpend veranderd. Voorheen kon je de rente van leningen aftrekken bij de Belastingdienst. Deze aftrekmogelijkheid kent tegenwoordig veel beperkingen. Zo bestaan er nu twee soorten schulden: box 1 leningen en leningen die in box 3 van het belastingstelsel vallen.

Box 1
Een lening in box 1 is de meest voorkomende schuld. Deze kredieten worden doorgaans gebruikt voor verbetering, onderhoud of de aankoop van een eigen woning. Dit zijn meestal hypotheken. In die gevallen kun je de rente van de lening dus in aftrek nemen bij de Belastingdienst. Voorwaarde hierbij is dat de woning als hoofdverblijf van de koper dient. Meestal is dit de woning waar de koper woont en ingeschreven staat. Om voor aftrek in aanmerking te komen hoeft echter niet per se sprake te zijn van een hypothecaire lening. De rente van een onderhandse lening, persoonlijke lening of doorlopend krediet gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, kan eveneens in aftrek worden genomen.

Box 3
Leningen die zijn aangegaan voor andere zaken dan de eigen woning, vallen in box 3. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een persoonlijke lening voor de aanschaf van een auto, de aanschaf van een vakantiehuis of meubilair. Ook een hypothecaire lening kan in box 3 vallen, bijvoorbeeld wanneer een gedeelte van de lening gebruikt is voor de aanschaf van nieuwe meubels.

Druk je vermogen in box 3
Het hebben van een lening in box 3 kan gunstig zijn voor je eigen vermogen in box 3. De lening kan het vermogen namelijk drukken, waardoor je geen of minder belasting hoeft te betalen. Een lening moet in 2011 minimaal 2.900 euro bedragen om hiervan te profiteren. Voor fiscale partners is dit bedrag 5.800 euro. Let op: wanneer fiscale partners samen een schuld van boven 5.800 euro hebben, mogen zij de aftrekbeperking niet omzeilen door bepaalde schulden aan de andere partner toe te delen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lening aftrekbaar van belastingen in 2014?
Fiscale behandeling van een lening
Lenen en de fiscus 2013
Lenen en de fiscus 2012
Lenen en de fiscus 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek