Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen
Lenen en de fiscus
Een lening kan in box 1 of in box 3 van het Nederlandse belastingstelsel vallen. Dit afhankelijk van het feit waarvoor de lening gebruikt wordt. In dit artikel vind je informatie over leningen in box 3. De rente van een lening in box 3 is niet fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst.

Lening aftrekbaar van belastingen in 2014? - Als je een lening aangaat, betaal je hierover altijd rente. Deze rente is in sommige gevallen aftrekbaar van je inkomstenbelasting in box 1. Daarnaast bieden leningen vaak een belastingvoordeel bij de vermogensrendementsheffing in box 3. In dit artikel lees je onder welke voorwaarden een lening aftrekbaar is in 2014.
Lenen en de fiscus 2013 - Als je een lening hebt, betaal je hier rente over. De Belastingdienst biedt echter in sommige gevallen de mogelijkheid om deze rente fiscaal af te trekken. Daarnaast kan het hebben van een lening je belastingvoordeel opleveren in Box 3 (vermogensbelasting).
Lenen en de fiscus 2012 - Als je een lening hebt, betaal je hier rente over. De Belastingdienst biedt echter in sommige gevallen de mogelijkheid om deze rente fiscaal af te trekken. Daarnaast kan het hebben van een lening je belastingvoordeel opleveren in Box 3 (vermogensbelasting). In dit artikel leggen we uit welke belastingvoordelen je kunt hebben van een lening en wanneer je een lening wel en niet kunt aftrekken bij de belastingopgave.
Lenen en de fiscus 2011 - Het Nederlandse belastingstelsel is in 2001 ingrijpend veranderd. Voorheen kon je de rente van leningen aftrekken bij de Belastingdienst. Deze aftrekmogelijkheid kent tegenwoordig veel beperkingen. Zo bestaan er nu twee soorten schulden: box 1 leningen en leningen die in box 3 van het belastingstelsel vallen.
Lenen en de fiscus 2010 - Een lening in box 3 kan fiscaal gezien gunstig uitpakken. De lening kan namelijk het vermogen in box 3 drukken, waardoor je minder belasting hoeft af te dragen aan de fiscus.
Lenen 2009 - Een lening valt fiscaal gezien in box 1 of box 3 van het belastingstelsel. Dit is afhankelijk van het doel van de lening. Lees hier belangrijke informatie over de belasting en leningen in 2009.
Lenen 2008 - Een lening kan in ons belastingstelsel in twee boxen belast worden. Wie geld voor de aanschaf, verbetering of onderhoud van een koophuis leent kan deze opgeven in Box 1. Andere leningen vallen in Box 3 van ons stelsel.
Lenen 2007 - Geldleningen kunnen in twee verschillende boxen van het Nederlandse belastingstel vallen. Wie leent voor de aanschaf, verbetering of onderhoud van een woning mag deze in Box 1 opgeven. Leningen voor consumptieve goederen vallen in Box 3.
Lenen 2006 - Valt mijn lening in Box 1 of in Box 3 van het Nederlandse belastingstelsel? Deze vraag beantwoord Mister Money in het artikel Lenen en de Belasting in 2006.

Tips
Lenen fiscus: lening drukt eigen vermogen
Een lening in box 3 kan het eigen vermogen binnen deze box drukken. Een lening kan er dus voor zorgen dat er minder of zelfs geen belasting betaald hoeft te worden. Om van dit voordeel gebruik te maken, dient de lening wel aan het aantal voorwaarden te voldoen.
Lenen belasting box 3
Voor de Belastingdienst bestaan er twee soorten leningen. Als een lening wordt gebruikt voor de aanschaf, verbetering of onderhoud van de eigen woning, dan valt de lening in box 1 van het belastingstelsel. Wanneer de lening voor een ander doeleinde wordt afgesloten, valt de lening in box 3.
Belasting lenen: wel of geen renteaftrek
De vraag of er wel of geen sprake is van een renteaftrek is vrij eenvoudig te beantwoorden. Om van de renteaftrek te profiteren stelt de Belastingdienst als voorwaarde dat de lening (hypotheek) wordt gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.


Op zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken   
 
Weinig mensen op de hoogte van Sociaal Krediet Weinig mensen op de hoogte van Sociaal Krediet
De weg naar de gemeentelijke kredietinstelling voor het verkrijgen van een lening is voor veel mensen onbekend. Om dit te veranderen is in 2005 de Sociale Bank Nederland ... Sociaal krediet
Een minnelijk akkoord Een minnelijk akkoord
Mensen die door de hoogte van hun schulden zo diep in de problemen raken dat aflossingen en vaste lasten niet meer betaald kunnen worden, kunnen een beroep doen op minnel... Schulden in Nederland
Een BKR-code, hoe kom ik ervan af? Een BKR-code, hoe kom ik ervan af?
In de meeste gevallen blijkt het niet mogelijk van een negatieve code bij het BKR af te komen. Sta je echter onterecht als wanbetaler geregistreerd, ga dan na of er welli... Bureau Krediet Registratie


 
Wist u dat 80 procent van de Nederlanders tegelijk spaart en leent?
Wist u dat de kosten voor creditcardbetalingen hoog zijn?
Wist u dat steeds meer mensen betalingsachterstand hebben?
Wist u dat veel mensen met schulden onder het bestaansminimum terechtkomen?
Wist u dat steeds meer mensen in de schuldsanering terecht komen?