Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen gaat veranderen door Europa

Auteur: Anneke Ranzato Vrijdag 1 februari 2008
Na jaren van praten is het Europees Parlement tot een Europese Richtlijn voor consumentenkrediet gekomen. Op 16 januari 2008 is de richtlijn goedgekeurd. Hiermee worden veel regels voor geldleningen tussen de 200 euro en 75.000 euro in de hele Europese Unie gelijkgetrokken.

Eťn van de grote veranderingen voor Nederland is dat een krediet binnen veertien dagen na het afsluiten ervan door de consument ongedaan gemaakt kan worden. Het kan zomaar zijn dat u in een vlaag van verstandsverbijstering een krediet bent aangegaan dat u achteraf niet had willen hebben. Bijvoorbeeld omdat de voorwaarde voor het lage rentetarief een veel te dure verplichte overlijdensrisicoverzekering bleek te zijn. Met de nieuwe regels zit u er dan niet direct aan vast; als u zich binnen twee weken bedenkt kunt u er zonder opgaaf van redenen en zonder kosten weer vanaf.

Een andere belangrijke regel is dat kredietverstrekkers allemaal volgens eenzelfde berekening de jaarlijks te betalen rente moeten tonen. Daardoor wordt het gemakkelijker om kredietaanbiedingen met elkaar te vergelijken, helemaal internationaal. Als kredietverstrekkers hun best gaan doen om ook over de grens klanten te winnen kan het best zijn dat je straks een Belgisch krediet afsluit. Simpelweg omdat de rente in BelgiŽ lager is.

Een onderwerp van discussie in het Europees Parlement was de boete bij vervroegd aflossen van een krediet. Veel landen wilden dat verbieden en daarmee de consument de vrijheid bieden om altijd boetevrij hun krediet voortijdig af te lossen. Met name Duitsland was het daar niet mee eens : daar gelden nogal ruime mogelijkheden tot het opleggen van boetes. Ze zijn nu tot een compromis gekomen dat boeteregelingen niet verbiedt maar wel maximeert.

Nederland was overigens geen voorstander van deze nieuwe Richtlijn. Samen met Griekenland heeft ons land tegengestemd omdat de harmonisatie Nederland niet ver genoeg gaat. Op deze manier is het geen grote vooruitgang met wel veel extra administratieve lasten. Nu het geheel is aangenomen zal Nederland zich wel bij het akkoord neerleggen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet