Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen en de fiscus 2012

Auteur: Mister Money vrijdag 13 januari 2012
Als je een lening hebt, betaal je hier rente over. De Belastingdienst biedt echter in sommige gevallen de mogelijkheid om deze rente fiscaal af te trekken. Daarnaast kan het hebben van een lening je belastingvoordeel opleveren in Box 3 (vermogensbelasting). In dit artikel leggen we uit welke belastingvoordelen je kunt hebben van een lening en wanneer je een lening wel en niet kunt aftrekken bij de belastingopgave.

Aftrek lenen 2012 Box 1
Leningen in box 1 zijn de meeste voorkomende schulden. Dit zijn kredieten die doorgaans worden gebruikt voor onderhoud, verbetering of de aankoop van een woning. In de meeste gevallen gaat het om hypotheken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook de rentes van andere leningen kunnen in box 1 in aftrek worden genomen. Dit geldt voor iedere leningen die gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering of verbouwing van woning. De enige voorwaarde is dat de betreffende woning je hoofdverblijf. Voor leningen die verband houden met een recreatiewoningen geldt geen renteaftrek.
 
Lening in box 3
Als je een lening bent aangegaan voor zaken die verband houden met je woning, kun je vaak toch nog profiteren van belastingvoordelen, namelijk in box 3. Je schulden kun je in deze box aftrekken van je belastbaar vermogen. Denk hierbij aan leningen voor de aanschaf van een auto, een vakantiehuis of meubilair. Ook een hypothecaire lening kan binnen deze box vallen, als je de hypotheek voor een deel hebt gebruikt voor bijvoorbeeld het aanschaffen van meubels.
 
Voordeel in box 3
Het hebben van een lening in box 3 kan heel gunstig zijn voor je belastingaangifte. Je kunt met deze schulden immers je vermogen drukken, waardoor je minder of geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Om schulden te kunnen aftrekken, moeten de leningen bij elkaar minimaal 2.900 euro bedragen in 2012. Als je het hele jaar dezelfde fiscale partner hebt, wordt de drempel verhoogd naar 5.800 voor jou en je partner samen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lening aftrekbaar van belastingen in 2014?
Fiscale behandeling van een lening
Lenen en de fiscus 2013
Lenen en de fiscus 2011
Lenen en de fiscus 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek