Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lenen en de fiscus 2013

Auteur: Mister Money woensdag 16 januari 2013
Beschik je over een lening? Dan moet je hierover rente betalen. Soms biedt de Belastingdienst echter mogelijkheden om de rente fiscaal af te trekken. Ook kan een lening gunstig zijn voor je belastingvoordeel in Box 3, de box van vermogensbelasting. In onderstaand artikel gaan we in op die belastingvoordelen en wanneer je een lening bij de belastingopgave kunt aftrekken.

Aftrek lenen 2013 Box 1
De meest voorkomende schulden in box 1 zijn leningen. Hierbij kun je denken aan kredieten die worden gebruikt voor een woning, zoals een hypothecaire lening. Maar ook de rentes van andere leningen kunnen in box 1 afgetrokken worden. Dit geldt zowel voor leningen die gebruikt worden voor de aankoop als voor leningen die gebruikt worden voor de verbouwing van een woning. Je woning dient alleen wel als hoofdverblijf te worden gebruikt. Voor leningen die verband houden met een recreatiewoningen geldt geen renteaftrek.
 
Lening in box 3
Heb je een lening afgesloten die verband houdt met je woning? Dan kun je ook vaak rekenen op belastingvoordeel, maar dan in box 3. Je schulden zijn in deze box aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Voorbeelden hiervan zijn leningen voor de aanschaf van een vakantiehuis of auto. Heb je een hypothecaire lening voor een deel gebruikt voor bijvoorbeeld het aanschaffen van meubels? Ook dan valt deze lening in box 3.

Voordeel box 3
Een lening kan je voordelen opleveren voor de belastingaangifte in box 3. De leningen zorgen er namelijk voor dat je een lager eigen vermogen hebt, waardoor je minder of geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Je leningen moeten echter bij elkaar opgeteld wel minimaal 2.900 euro bedragen in 2013. Voor fiscale partners ligt de drempel op 5.800.
 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lening aftrekbaar van belastingen in 2014?
Fiscale behandeling van een lening
Lenen en de fiscus 2012
Lenen en de fiscus 2011
Lenen en de fiscus 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek