Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lening aftrekbaar van belastingen in 2014?

Auteur: Mister Money woensdag 12 maart 2014
Als je een lening aangaat, betaal je hierover altijd rente. Deze rente is in sommige gevallen aftrekbaar van je inkomstenbelasting in box 1. Daarnaast bieden leningen vaak een belastingvoordeel bij de vermogensrendementsheffing in box 3. In dit artikel lees je onder welke voorwaarden een lening aftrekbaar is in 2014.

Lening aftrekbaar in 2014 – Box 1

Sinds 2001 mag je in box 1 alleen nog de rente voor een lening aftrekken als deze gebruikt wordt voor de eigen woning, bijvoorbeeld de hypotheek voor de aankoop van een woning of als je je hypotheek verhoogt om een verbouwing te financieren. Deze aftrekpost staat daarom ook wel bekend als de hypotheekrenteaftrek.

Let op: Sinds 2013 mag je voor nieuwe hypotheken alleen de rente aftrekken als je direct begint met aflossen van de lening en als zij deze binnen 30 jaar wordt afgelost. In de praktijk betekent dit dat alleen de rente voor annuďteiten- en lineaire hypotheken nog aftrekbaar zijn. 

Leningen aftrekbaar in box 3 in 2014

Voor alle overige leningen, bijvoorbeeld voor een auto, studie of recreatiewoning, mag je de rente dus niet aftrekken in box 1. Als het totaal van deze leningen boven het door de fiscus gestelde drempelbedrag uitkomt, leveren ze echter wel een voordeel op in box 3. Heb je in totaal meer dan 2.900 euro aan schulden? Dan mag je deze aftrekken van je belastbaar vermogen in box 3. Let wel: leningen die al aftrekbaar zijn in box 1, mag je hierbij niet meetellen.
 
Het voordeel van deze aftrek in box 3 is dat je over een lager bedrag vermogensrendementsheffing betaalt of misschien zelf helemaal niets hoeft te betalen als je vermogen hierdoor onder deze heffingsvrije grens van 21.139 euro blijft.

________________________________________________________________________________________

Over Mister Money

Mister Money is dé vergelijkingssite voor bankproducten en zorgverzekeringen. Met de vergelijkingstools op Mister Money vind je bijvoorbeeld altijd de hoogste spaarrente of de goedkoopste hypotheek. Daarnaast lees je op Mister Money allerlei handige artikelen en tips. Bijvoorbeeld over goedkoop geld lenen of tips bij het invullen van je belastingaangifte.
________________________________________________________________________________________

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale behandeling van een lening
Lenen en de fiscus 2013
Lenen en de fiscus 2012
Lenen en de fiscus 2011
Lenen en de fiscus 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek