Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Leningen en hypotheken bij DSB Bank

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 13 oktober 2009
Het toepassen van de noodmaatregel bij DSB Bank zal hoogstwaarschijnlijk gaan leiden tot een faillissement van de bank uit Wognum. In het artikel 'Jouw geld bij DSB Bank' gaan we in op de gevolgen daarvan voor jouw betaalrekening en spaargelden bij DSB. Maar DSB Bank is vooral groot geworden door het verstrekken van héél veel leningen en hypotheken. Wat gaat daarmee gebeuren bij een faillissement?

Hoe het in de praktijk gaat uitpakken is natuurlijk afwachten. Feit is dat leningen en hypotheken een inkomstenbron zijn voor een bank. Volgens de formele voorwaarden kunnen ze bij een faillissement opgeëist worden: de curator kan de uitgeleende gelden terugvragen aan de klanten. Dat zou echter voor enorme problemen zorgen: niet iedereen is in staat om het openstaande kredietbedrag zomaar even ergens anders te lenen. De extreem hoge kredietbedragen die DSB (en haar dochterbedrijven) verstrekt hebben zouden dat verre van gemakkelijk maken.

Meer te verwachten is dat de leningen overgenomen worden door andere partijen. Daarbij kunnen openstaande leningen wel eerst verrekend worden met het spaargeld dat bij de bank staat. Als je dus een hypotheek en een spaarrekening bij DSB Bank hebt, zou het erop neer kunnen komen dat je het spaargeld niet terugkrijgt vanuit de depositogarantieregeling. In plaats daarvan wordt je hypotheekschuld dan met het spaarbedrag verlaagd. Of dat werkelijk zo zal plaatsvinden zal de praktijk moeten uitwijzen. Zoiets heeft dan immers ook weer gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek...

Wat zijn de gevolgen als je lening wordt overgenomen door een andere bank? Dat zal helemaal afhangen van de afspraken die hierover gemaakt worden, daar valt nog niet veel over te zeggen. De kans is groot dat je gewoon je contract moet uitdienen zoals het is afgesloten, met de rente en maandbedragen die je nu ook betaalt.

Hetzelfde geldt voor verzekeringen die je hebt lopen bij DSB Bank. De verzekeringsportefeuille is ongetwijfeld interessant voor een andere financiële instelling om over te nemen. Vooralsnog blijft de dekking van de verzekering gewoon bestaan en moet je de premies ook gewoon blijven betalen.

Lees ook:
Jouw geld bij DSB Bank

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek