Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Let op bij einde rentevastperiode

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) maandag 12 juli 2010
Iedereen die een hypotheek afsluit, moet een rentevastperiode kiezen. Afhankelijk van je persoonlijke keuze is deze periode één maand tot dertig jaar vast. Veel mensen hebben echter niet in de gaten dat het tegen het einde van de eerste rentevastperiode (rvp) zeer interessant kan zijn om over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Bekijk dit tijdig en rustig, want voor je het weet is het te laat en kost het onnodig veel geld!

Veel mensen laten zich leiden door een lage rente en houden geen rekening met de rentesituatie na de eerste rvp. Zo kun je immers tegen een kleine rentekorting niet voortijdig je woning verkopen of de hypotheek inlossen zonder hoge boete. Dit is het geval bij de zogenaamde budgethypotheken.
 
Daarnaast kan de bank ook nog een rentetarief hanteren speciaal voor nieuwe- of bestaande klanten. Een bestaande klant (na de eerste RVP) krijgt een hogere rente aangeboden dan een nieuwe klant. Deze rentes verschillen onderling al, laat staan in vergelijking met een andere geldverstrekker. Vooral grootbanken hanteren deze truc.
 
Niets doen
Een geldverstrekker zal ongeveer één maand vóór het verlopen van de RVP een rentevoorstel doen. Indien er geen tegenreactie komt, wordt de hypotheek voortgezet tegen de aangeboden rente met dezelfde RVP als je reeds had. Indien je dan nog van geldverstrekker wilt wisselen, kan dat je een sloot aan boeterente kosten.
 
Probleem
Het probleem is dat één maand serieus te weinig is om een nieuwe hypotheek te sluiten of om een goede vergelijking te maken. Het is dus aan te raden om de rente eerst even variabel te houden of voor bijvoorbeeld één jaar vast te zetten om zo na een goede vergelijking tot een juiste keuze te komen. Je dient dit zo snel mogelijk aan te geven of te verzoeken.
 
Daarnaast zijn er nog een aantal zeer plezierige voordelen: een kortlopende rente is meestal de laagste en indien de rente verder zakt neem je de rentedaling direct mee. Ook als je beslist om over te sluiten naar een andere geldverstrekker is de boete meestal stukken lager of zelfs nihil.
 
Dan heb je ook nog de keuze om van de budgethypotheek af te komen als je bij dezelfde geldverstrekker blijft. Ook kun je wellicht met je WOZ-waarde nog een lagere rente afdwingen. Alleen maar voordelen dus!
 
Dus…..
In verband met de korte termijnen en mogelijke tegenwerking van een bank, kan het verstandig zijn om de hypotheekrente na het verlopen van de eerste RVP met een zeer korte termijn vast te zetten. Je hebt dan tijd om rentes te vergelijken en om eventueel over te sluiten naar een andere partij zonder dat je dit onnodig geld kost!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet