Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Letselschade in de praktijk

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) dinsdag 10 december 2013
Zoveel mensen, zoveel voorbeelden. Ieder geval is uniek door de verschillende (persoonlijke) omstandigheden waarin een voorval zich voordeed en verschillende visies door diverse (deskundige) partijen. Het is de taak van een letselschade specialist (expert) om binnen die gegevens tot een zo tevreden mogelijk resultaat te komen.

Hier gaan we wat dieper in op vier voorbeelden:

Thuis: Een trappenfabrikant heeft bij een kwaliteitscontrole een fout bij de assemblage van een keukentrapje over het hoofd gezien. Jij koopt het trapje in de winkel en bij het eerste gebruik breekt een trede en je valt. Je breekt je been en trekt in je val de lamp van het plafond. Het blijkt een gecompliceerde botbreuk te zijn. Je kunt vervolgens vier maanden niet werken en daarna ben je nog eens voor 25 procent arbeidsongeschikt voor je huidige werk.

Je kunt hier contact opnemen met een letselschade expert, want er is een gebeurtenis voorgevallen waarbij schade is opgetreden en deze schade is in geld vast te stellen (de lamp, ziekenhuiskosten en tekort door de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid). De fabrikant kan aansprakelijk worden gesteld in de vorm van productenaansprakelijkheid.

Verkeer: Je fietst lekker door de landerijen en je wordt aangereden door een auto, omdat deze je geen voorrang verleende. Er is sprake van een kapotte fiets, broek en een flink hoofdletsel en na lange revalidatie blijkt dat je arbeidsongeschikt en hulpbehoevend bent.

Je kunt nu contact opnemen met een letselschadespecialist. Er is immers een gebeurtenis geweest, waarbij (hoofd/hersen)letsel is opgetreden en de autobestuurder heeft dekking onder de verplichte WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen). De schade is in geld vast te stellen: de fiets, de broek en de immateriŽle schade; je zult door dit voorval niet meer (volledig) kunnen werken. Daardoor ontstaat en een gemis en zijn er extra verzorgings- en vervoerskosten in te toekomst.

Werk: Je werkt bij een goedlopend ontwerpkantoor aan een zwaar en langdurig project. Tegen het einde van een strikte deadline krijg je RSI. Je kunt een tijd niet werken en hebt langdurig therapie nodig.

Ook hier kun je gebruik maken van een letselschadespecialist. Er is immers een gebeurtenis voorgevallen, waarbij letsel is opgetreden (RSI) .En de werkgever is aansprakelijk, omdat deze wettelijk verplicht is een veilige en gezonde werkplek te bieden (NB: kan erg ver gaan). Ook is er schade in geld: denk aan therapiekosten, eventuele hulpmiddelen en ziekenhuiskosten.

Ziekenhuis: Je hebt veel last van je rechter onderarm. De stellige mening van artsen en specialisten is dat deze geamputeerd moet worden om in leven te blijven. Heel naar, maar nog vervelender wordt het als, door een vormfout, de linker onderarm wordt afgezet en dan alsnog de 'juiste' arm- lees: handen.

Ook hier kun je gebruik maken van een letselschadespecialist. Door een gebeurtenis is letsel opgetreden: de verkeerde onderarm is geamputeerd. Het ziekenhuis is aansprakelijk te stellen voor de medische fout. De schade in geld: de arbeidsongeschiktheid is groter en je bent beter af met één onderarm dan met geen. De extra kosten, zoals extra prothese, meer therapie en eventueel taxikosten die daarmee samenhangen kunnen worden verhaald.

Conclusie:
Indien je de pech hebt dat je door schuld van iemand anders letsel hebt opgelopen en je denkt daar financiŽle schade door te hebben of te krijgen in de toekomst, kan het verstandig zijn om een letselschadespecialist in de arm te nemen. Door kennis, ervaring en persoonlijke benadering kun je samen werken aan een financiŽle genoegdoening door de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

Het lijken wellicht Amerikaanse taferelen, maar absurd grote bedragen in de vorm van smartengeld komen in Nederland (nog) niet voor. Het zijn veelal vergoedingen voor werkelijke kosten of gemis. De meeste Nederlanders en bedrijven zijn tegen dergelijke claims verzekerd via een aansprakelijkheid verzekering voor particulieren of bedrijven (avp / avb), dan wel via de wettelijk verplichte WA-verzekering voor motorrijtuigen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat te doen bij letselschade?
Het schaderegelingbureau

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet