Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De levensloopregeling

Op de volgende internetpagina's gaan we op de levensloopregeling in. Deze regeling heeft zijn intrede gedaan op 1 januari 2006. Werknemers kunnen bij deelname een gedeelte van het bruto inkomen sparen en in de toekomst opnemen om zo onbetaald verlof te genieten. Op de volgende internetpagina's vind je belangrijke informatie over de levensloopregeling en de aanschaf van de regeling. Daarnaast worden er enkele alternatieven voor de regeling geven en krijg je nog wat bruikbare tips mee.

Informatie levensloopregeling
De aanschaf van een levensloopregeling
Wat zijn de alternatieven?
Erg veel alternatieven zijn er niet voor de levensloopregeling, maar er zijn wel een paar mogelijkheden te noemen.

Spaarloon:
Je kunt maximaal 613.-- per jaar bruto sparen en n 4 jaar - of tussentijds voor bepaalde doelen- krijg je dit netto in handen. Dit is een zeer interessante regeling. Wel is het zo, dat je aan het begin van het jaar moet kiezen tussen spaarloon f levensloop. Je kunt niet aan beide regelingen deelnemen. Jaarlijks mag wel worden geswitched, maar dit ligt weer erg aan de werkgever.

De tussentijdse doelen zijn de kosten van:
  • de aankoop eigen woning of effecten
  • het starten eigen onderneming of eigen scholingsuitgaven
  • vrijwillige pensioenverbetering of een premie voor een lijfrenteverzekering
  • premie-betaling van onverpande kapitaalverzekeringen
  • verlof
Als je de spaarloon wilt gebruiken voor verlof, is het misschien verstandiger te kiezen voor de levensloop. Bij opname uit de spaarloonregeling ontvang je geen extra korting op de belasting. Deze loop je dan 'mis'.

Afhankelijk van je spaardoel dien je dus jaarlijks een keuze te maken tussen de spaarloonregeling of de levensloopregeling. Het saldo van de spaarloon kan overigens niet worden gestort op de rekening van een levensloop.

Let op: Ook de spaarloonregeling is per 1 januari 2012 afgeschaft.

Zelf sparen:
Zelf sparen is uiteraard een mogelijkheid en is niet aan regels gebonden. Je bent veel flexibeler met je eigen geld. Wel is het zo, dat je dan in overleg met de werkgever vrij moet kunnen krijgen, zonder je baan te verliezen. Tevens heb je dan nooit recht op de extra heffingskorting bij opnamen.

Overgangsregelingen
Ouderen die op 1 januari 2006 de leeftijd van 56 jaar of ouder hadden, behouden de fiscale voordelen van het sparen via pr-pensioen of de vut-uitkeringen. Kies je hier om wat voor reden niet voor, dan kun je alsnog meedoen met de levensloopregeling. Hier is dus een keuzemogelijkheid.

Lijfrente:
De lijfrente is gn alternatief meer om te sparen en te genieten vr je pensioengerechtigde leeftijd. Er bestaat vanaf 1 januari 2006 geen lijfrente aftrek mogelijkheid meer voor de overbruggingslijfrente. Indien je daar reeds (lang) aan hebt betaald, is die opgebouwde waarde nog wel te gebruiken. Hou daar rekening mee als je beslist deel te nemen aan de regeling!
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?