Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De levensloopregeling

Op de volgende internetpagina's gaan we op de levensloopregeling in. Deze regeling heeft zijn intrede gedaan op 1 januari 2006. Werknemers kunnen bij deelname een gedeelte van het bruto inkomen sparen en in de toekomst opnemen om zo onbetaald verlof te genieten. Op de volgende internetpagina's vind je belangrijke informatie over de levensloopregeling en de aanschaf van de regeling. Daarnaast worden er enkele alternatieven voor de regeling geven en krijg je nog wat bruikbare tips mee.

Informatie levensloopregeling
De levensloopregeling heeft zijn intrede op 1 januari 2006 gedaan. Werknemers mogen zo wettelijk jaarlijks een gemaximaliseerd percentage van het bruto inkomen opzij zetten om op een later tijdstip op te nemen in de vorm van onbetaald verlof. Denk hierbij aan een langdurig zorgverlof, ouderschapsverlof, educatief verlof, een sabbatical of eventueel eerder stoppen met werken. Belangrijk is wel, dat dit in goed overleg met de werkgever moet gebeuren.

Er kan maximaal 12% van het bruto-loon opzij worden gezet. Dit bruto-loon wordt op een speciale persoonsgebonden rekening gezet. Je kunt maximaal sparen tot 210% van het bruto-inkomen (inclusief ontvangen rente). Een simpele rekensom zegt dan dat je met 17,5 jaar maximaal sparen, en genoegen neemt met 70% van het inkomen, je 3 jaar eerder kunt stoppen met werken. Indien je 6% per jaar spaart, dan zul je 35 jaar moeten sparen om 3 jaar eerder te kunnen stoppen met werken.

Wil je bijvoorbeeld tussentijds 6 maanden reizen (een sabbatical) - maar zonder dat je inkomensverlies in deze maanden hebt - dan dien je minimaal 50% van je bruto jaarinkomen te sparen. Bij maximale deelname bereik je dit in 4 jaar. Bij een deelname van 6% per jaar, zul je minimaal 8 jaar moeten sparen. Je kunt daarna weer sparen tot het maximum van 210%.

Het geld wordt op een rekening - of eventueel polis- gestort bij een erkende verzekeraar, bank of dochter van een pensioenfonds. Jij hebt als werknemer de volledige vrijheid je financiŽle instelling te kiezen. Bij verandering van werkgever kan je dan de rekening 'meenemen'.

Het is verder belangrijk om te weten is, dat je alleen met toestemming van de werkgever een bepaald verlof kunt opnemen, met uitzondering van langdurig zorgverlof en ouderschapsverlof. Afspraken kunnen onderling of via CAO geregeld zijn.

Tot slot van deze informatie nog wat aanvullingen op de standaard regeling:
  • De werkgever mag een financiŽle bijdrage leveren aan de regeling, maar is dit niet verplicht. Ook kunnen (wederom in overleg met de werkgever) bovenwettelijke vakantiedagen, overwerkuren of adv-dagen dagen omgezet worden in geld en worden doorgestort naar de rekening.
  • Over het gespaarde deel worden de sociale werknemers-premies geheven; er blijft dus aanspraak op de WW en AOW. Alleen de loonbelasting wordt niet direct ingehouden.
  • Werknemers die op 31 december 2005 de leeftijd van 51 tot 56 hadden, hebben geen maximum van 12%. Oudere werknemers kunnen recht op pre-pensioen of Vut-uitkeringen behouden.
  • Het gespaarde saldo heeft vooralsnog geen invloed op bepaalde uitkeringen. Zelfs bij echtscheiding kan de aanstaande ex geen aanspraak maken op een deel van dit saldo.
De aanschaf van een levensloopregeling
Wat zijn de alternatieven?
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?