Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De levensloop is nog niet erg in trek

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Maandag 27 februari 2006
Per 1 januari 2006 is de levensloop-regeling ingevoerd. Deze regeling is bedoeld om werknemers flexibeler werktijd te laten indelen. Zo kan er onder voorwaarden een gedeelte van het bruto-loon opzij worden gezet om later studieverlof op te nemen, een sabbatical te houden of om - tot soms wel 5 jaar - eerder te stoppen met werken. Grote verzekeraars en grote banken laten doorschemeren, dat tot heden maar minder dan 10% zich intekent voor een levensloop-regeling.

De oorzaak kan liggen in een aantal factoren en bij verschillende partijen:

Verzekeraars
De verzekeraars zijn erg druk geweest de afgelopen maanden: Denk aan de veranderingen in het zorgstelsel, de invoering van de Wet FinanciŽle Dienstverlening en de invoering van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Door deze administratieve en inhoudelijke veranderingen heeft dit voor verzekeraars wellicht nog niet de volle aandacht gekregen. Goede kans dat de verzekeraars meer van zich laten horen de komende maanden.

Werkgevers
De werkgevers hebben ook geen gemakkelijke maanden gehad: de eerder benoemde nieuwe wetten en regelingen hebben ervoor gezorgd dat de loon-administratie en het up-daten van de dekkingen voor werknemers voorrang hebben gekregen. Veel werkgevers hebben nog niet de juiste maatregelen getroffen om de werknemers te informeren en/of een collectief contracten aan te vragen.

Overheid
Hoewel de overheid de motor heeft aangezwengeld om eerder stoppen met werken te ontmoedigen door onder andere de levensloop te introduceren, is er niet veel 'postbus 51-informatie'geweest. Ook bij de overheid is het erg druk geweest met het verwerken van de zorg-toeslagen en voorlopige teruggaven. Wellicht dat ook de overheid van zich laat horen middels campagnes.

Werknemers
Bij de werknemers zal de regeling nog niet helemaal duidelijk kunnen zijn. Ze wachten vooralsnog geduldig af tot de werkgever met iets komt, of tot ze meer informatie krijgen, dan een foldertje. Ook zullen werknemers hebben gewacht op de uitkomst van het eerste loonstrookje in 2006 en hebben de zorgverzekering en de bijtelling van de auto van de zaak voorrang hebben gekregen.

Tot slot
Overigens is het geen directe haast: Tot 1 juli 2006 mag er nog een keuze worden gemaakt tussen spaarloon en de levensloop-regeling. Nog alle tijd dus om het een en ander nog eens te bekijken. Tevens is het geen keuze voor het leven; jaarlijks kan op 1 januari een andere, persoonlijk beter aansluitende keuze gemaakt worden. Ook heeft de levensloop (net als het spaarloon) geen verplicht karakter.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Pensioen - Levensloop
Werknemer kiest met levensloop vooral voor vervroegd pensioen
Wat is de levensloopregeling?
Kiezen voor levensloop of toch spaarloon?
Levensloopregeling 2012

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet