Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kiezen voor levensloop of toch spaarloon?

Auteur: Mister Money donderdag 2 januari 2014
De levensloopregeling en het spaarloon bestaan niet meer. Het is dus niet meer mogelijk voor een van deze spaarvormen te kiezen. In dit artikel lees je wat deze spaarvormen betekenden.

Met de spaarloonregeling kies je simpelweg voor het wegzetten van een klein deel van je inkomen, dat je na vier jaar belastingvrij ontvangt. Je kunt er dan mee doen wat je wilt. De termijn is te overzien en het voordeel overduidelijk.

Toekomstplannen
Met de levensloopregeling bouw je een tegoed op om in de toekomst verlof voor op te nemen. Om een wereldreis te maken, een studie te doen, voor kinderen of zieke familie te zorgen. Of om uiteindelijk eerder te stoppen met werken. Tenzij je hele concrete plannen hebt is dat meestal toekomstmuziek die erg in de verte klinkt. Mensen die hun inkomen eigenlijk hard nodig hebben kiezen er daarom niet voor een deel ervan weg te zetten voor onduidelijke doelen. In de praktijk blijkt ook dat vooral werknemers in de hogere inkomenscategorieŽn kiezen voor deelname.

Belastingvoordeel bij opname
Bij de deelnemers is het opbouwen van tegoed als alternatief voor prepensioen/VUT de voornaamste motivatie. Het aanwenden van levenslooptegoed voor ouderschapsverlof lijkt nog onderbelicht. Terwijl het bij een kinderwens wel heel interessant kan zijn om de financiering van een stuk verlof met de levensloopregeling op te bouwen. Opname van ouderschapsverlof is een wettelijk recht waar de werkgever aan moet meewerken. De overheid doet dat ook: tijdens het verlof krijg je ouderschapsverlofkorting. Dit is een heffingskorting, waardoor je aanzienlijk minder belasting hoeft te betalen. Overigens is er ook een heffingskorting bij opname van levenslooptegoed voor andere doeleinden (levensloopverlofkorting), maar die loopt veel minder in de papieren.

Spaarloon versus levensloop
Wie de afweging maakt, kijkt vooral naar het verschil tussen deze nieuwe regeling en het vertrouwde spaarloon. Deelname aan beide regelingen tegelijk is namelijk niet mogelijk. Met het spaarloon kan de werknemer voor een periode van vier jaar belastingvrij een bedrag van 613 euro per jaar sparen. Aan het einde van deze periode kunnen de gelden vrij worden besteed voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto. De levensloop is vooral bedoeld als een middel om een periode van verlof te kunnen overbruggen. Het belastingvrij gespaarde tegoed kan niet worden opgenomen. Een vergelijking tussen beide regelingen is eigenlijk niet helemaal op zijn plaats. Ze dienen allebei een ander doel: verlof of spaartegoed.

Voordelig ouderschapsverlof
De levensloopregeling lijkt vooral de moeite waard als er toch al een periode van verlof in de planning zit. Bijvoorbeeld als u van plan bent voor uw zieke partner te gaan zorgen of een wereldreis in de planning heeft. Als u niet van plan bent om verlof op te nemen heeft u niet veel aan de levenslooppot. Tenzij je deze uiteindelijk wilt aanwenden om vervroegd met pensioen te gaan. Voor wie een kinderwens heeft is de levensloop zeker interessant. De werkgever kan het ouderschapsverlof niet weigeren en de overheid stimuleert het gebruik van met een extra belastingaftrek. 

Deelname gesloten
Sinds 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk om een levensloopregeling of spaarloonrekening af te sluiten. Beide regelingen zijn gesloten voor nieuwe deelnemers. Voor de spaarloonregeling is opnemen niet meer mogelijk. Meer informatie hierover leest u in dit artikel. Doorsparen in de levensloopregeling is nog wel mogelijk als je op 31 december 2011 minimaal 3.000 euro op de rekening had staan. Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Werknemer kiest met levensloop vooral voor vervroegd pensioen
Pensioen - Levensloop
Wat is de levensloopregeling?
Levensloopregeling 2012
Levensloopregeling en belasting 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet