Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Werknemer kiest met levensloop vooral voor vervroegd pensioen

Auteur: Mister Money vrijdag 10 januari 2014
Sparen voor later kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kan worden deelgenomen aan de spaarloonregeling of kan middels een lijfrente of bankspaarproduct gespaard worden. Een vierde spaarmogelijkheid wat tot voor kort de levensloopregeling. Deze zal in 2012 worden vervangen door de vitaliteitsspaarregeling. Het laatstgenoemde spaarproduct is met name interessant voor mensen die willen sparen voor een periode van onbetaald verlof.

De levensloopregeling zag in 2006 het levenslicht. Het fiscaal vriendelijke spaarproduct werd destijds op de markt gezet met als doel om werk en privé beter te kunnen combineren. Via de levensloopregeling kon gespaard worden voor een periode van onbetaald verlof zoals een sabbatical, zorgverlof, ouderschapsverlof of educatieverlof. Het gespaarde geld mocht echter ook gebruikt worden om eerder met pensioen te gaan. Deze regeling is echter nooit echt een groot succes geworden. 

Vanaf 1 januari 2012 is de levensloopregeling komen te vervallen. Er kunnen geen nieuwe levensloopregelingen meer worden afgesloten. Als je al een levensloopregeling hebt afgesloten en er op 31 december 2011 meer dan 3.000 euro op had staan, mag je dit jaar nog wel doorsparen in levensloopregeling. Als je minder dan 3.000 euro tegoed had, mag je niet meer bijsparen. Maar je mag het tegoed vanaf 2013 ook opnemen voor elk gewenst doel. 

Sparen
Levensloop sparen werkte vrij eenvoudig. Het geld werd op een speciale spaarrekening gestort die op jouw naam staat. Het geld mocht worden ondergebracht bij een verzekeraar, bank, beleggingsinstelling of een dochter van een pensioenfonds. Over het gespaarde levensloopbedrag hoefde tijdens de looptijd geen belasting betaald te worden. Wel werd over het tegoed zaken als pensioenpremies en premies voor werknemersverzekeringen ingehouden. Wanneer het gespaarde geld werd opgenomen, moest er loonbelasting betaald worden. Daarnaast werd de inkomensafhankelijke bijdrage van jouw zorgverzekering nog in mindering gebracht.

Jaarlijks mocht maximaal 12 procent van het brutosalaris gespaard worden. Het maximale spaarbedrag mocht niet meer bedragen dan 210 procent van het bruto jaarsalaris. Wanneer je besloot om geld op te nemen, mocht het bedrag opnieuw worden aangevuld tot het maximale spaarbedrag wederom bereikt is.

Extra sparen
Mensen die op 31 december 2009 55 jaar of ouder waren (maar nog geen zestig jaar), mochten extra sparen en hoefden zich niet te houden aan de 12 procent per jaar. Wel bleef het maximale spaartegoed van 210 procent van het bruto jaarsalaris voor deze deelnemers gehandhaafd.

Wanneer een deelnemer op 31 december 2009 ouder was dan zestig jaar, gold geen overgangsregeling. In dit geval kon gebruik worden gemaakt van de VUT en prepensioenregelingen met bijbehorende fiscale voordelen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Pensioen - Levensloop
Wat is de levensloopregeling?
Kiezen voor levensloop of toch spaarloon?
Levensloopregeling 2012
Levensloopregeling en belasting 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet