Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Levensloop aanvullen tot 3.000 euro

Auteur: Mister Money woensdag 19 oktober 2011
De levensloopregeling wordt in 2012 afgeschaft. Wie vanaf 1 januari nog wil kunnen doorsparen in deze regeling, moet op 31 december 2011 minimaal 3.000 euro op de levenslooprekening hebben staan. Wie wil kunnen blijven profiteren van het belastingvoordeel dat deze regeling biedt en nog geen 3.000 euro heeft gespaard, doet er dus verstandig aan dit voor het einde van het jaar nog aan te vullen.

In januari 2013 wordt de levensloopregeling, samen met de spaarloonregeling, vervangen door het vitaliteitspakket. De levensloopregeling maakte het voor werknemers mogelijk om ieder jaar maximaal 12 procent van het brutoloon belastingvrij te sparen. De stortingen waren immers fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het opgebouwde tegoed kon worden ingezet om periodes van onbetaald verlof te financieren. In totaal mocht maximaal 210 procent van het bruto jaarloon worden gespaard.

In principe is het vanaf 1 januari 2012 niet meer mogelijk geld in te leggen op de levenslooprekening. Alleen werknemers die op 31 december 2011 een levenslooptegoed van minimaal 3.000 euro hebben opgebouwd, mogen in 2012 nog geld blijven inleggen op de rekening.

Wie minder dan 3.000 euro op de rekening heeft staan, kan het tegoed nog wel opnemen voor verlof in 2012. De deelnemer krijgt dan echter wel te maken met een belastingheffing. Fiscaal gezien is het dus voordeliger om ervoor te zorgen dat je gewoon 3.000 euro op de levenslooprekening hebt staan op 31 december van dit jaar. Je kunt dan gewoon doorsparen en profiteren van de belastingaftrek over de inleg in 2012.

Vitaliteitsregeling
In 2013 mogen al deze deelnemers aan de levensloopregeling hun tegoed onbelast doorstorten naar een vitaliteitsspaarrekening. Voor deelnemers met een tegoed van minder dan 3.000 euro die dit niet doen, geldt dat het tegoed in 2013 in één keer wordt belast. Werknemers met een tegoed van meer dan 3.000 euro kunnen het ook in 2014 nog doorzetten naar vitaliteitssparen, maar dan wordt vanaf een bedrag van 20.000 euro wel belasting geheven.
 
Levensloopverlofkorting
Werknemers konden naast de aftrek voor de inkomstenbelasting een levensloopverlofkorting van maximaal 201 euro per jaar genieten. Dit is een extra korting op de inkomstenbelasting. Vanaf 2012 stopt de opbouw van de levensloopverlofkorting.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom