Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Levensloopregeling en belasting 2011

Auteur: Mister Money maandag 10 januari 2011
De levensloopregeling is een regeling waarmee je via je werkgever fiscaal vriendelijk kunt sparen voor verlof. Je spaart jaarlijks een deel van je loon, zodat je het later kunt gebruiken om bijvoorbeeld een jaartje ertussen uit te kunnen gaan. Het geld wordt gestort op een rekening die op naam van de werknemer staat en deze ontvangt daar ook rente over.

De levensloopregeling kan alleen worden afgesloten via een werkgever. Werknemers mogen per jaar maximaal 12 procent van hun loon inleggen in de levensloopregeling. In totaal mag je 210 procent van je jaarloon sparen via deze regeling. De levensloopregeling is af te sluiten bij diverse banken, maar kan ook via een verzekeraar worden afgesloten.

Belastingvoordeel
De levensloopregeling is een fiscaal vriendelijke manier van verlofsparen. Het belastingvoordeel zit erin dat de inleg van het brutoloon van de werknemer wordt betaald. Daardoor wordt het te belasten brutoloon een stuk lager en betaal je dus tijdens de opbouw van de levensloop minder belasting. Pas als je het geld opneemt ga je hierover loonbelasting betalen. Over de inleg op de levensloopregeling worden wel premies voor de werknemersverzekeringen ingehouden.
 
Levensloopkorting
Wie spaart via de levensloopregeling heeft ook recht op een korting op de inkomstenbelasting. Dit wordt ook wel de levensloopverlofkorting genoemd. Je krijgt deze heffingskorting op het moment dat je geld opneemt uit het levenslooptegoed voor onbetaald verlof. De korting is meestal gelijk aan het bedrag dat u opneemt met een vastgesteld maximum. Dit bedrag is in 2011 maximaal 201 euro maal het aantal jaren dat je hebt gespaard in de levensloopregeling.

Tegenover deze belastingvoordelen staat wel dat je het geld niet vrij kunt besteden. Je mag het alleen gebruiken om een periode van onbetaald verlof mee te financieren. De levensloopregeling kan ook ingezet worden voor bijvoorbeeld ouderschapsverlof of langdurig zorgverlof. In de meeste gevallen wordt de levensloopregeling echter gebruikt om vervroegd met pensioen te gaan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Pensioen - Levensloop
Werknemer kiest met levensloop vooral voor vervroegd pensioen
Wat is de levensloopregeling?
Kiezen voor levensloop of toch spaarloon?
Levensloopregeling 2012

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom