Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Levensloopregeling, wat is het?

Auteur: Mister Money woensdag 14 december 2011
In 2006 is de levensloopregeling ingevoerd. De regeling is dé tegenhanger van de populaire spaarloonregeling. Iedere werknemer mag aan de levensloopregeling deelnemen. Met de regeling spaar je geld voor allerlei vormen van verlof.

Zo kan je bijvoorbeeld sparen voor ouderschapsverlof, zorgverlof of een studieverlof opnemen, maar er bestaat ook de mogelijkheid om er een poosje tussenuit te gaan, zo kan je ook een sabbatical opnemen. Omdat de rekening op jouw naam staat, kun je het gespaarde saldo heel makkelijk meenemen als je van baan verandert.

De levensloopregeling is aantrekkelijk om aan deel te nemen omdat de rentes vaak hoger zijn. Het grootste voordeel van de levensloopregeling schuilt echter in het belastingvoordeel. Ieder jaar dat je deelneemt aan de regeling krijgt u een belastingkorting.

Nadeel
De levensloopregeling kent één groot nadeel. Het gespaarde tegoed is niet vrij te besteden, het geld moet voor verlof worden opgenomen. Bovendien moet je voor het opnemen van verlof - met uitzondering van het wettelijke ouderschapsverlof en langdurende zorgverlof - wel toestemming krijgen van de werkgever. Daarom is belangrijk om voor deelname aan de regeling eerst bij de werkgever te informeren naar het verlofbeleid van de zaak. 

Vitaliteitsregeling
De levensloopregeling wordt per 2012 afgeschaft en in 2013 vervangen door de vitaliteitsregeling. Alleen wie op 31 december 2011 nog 3.000 euro of meer levenslooptegoed heeft opgebouwd, mag in 2012 doorgaan met sparen. Als je minder geld op de levensloopregeling hebt staan, mag je het nog wel opnemen in 2012, maar niet meer bijstorten. 

In 2013 mogen al deze deelnemers aan de levensloopregeling hun tegoed onbelast doorstorten naar een vitaliteitsspaarrekening. Voor deelnemers met een tegoed van minder dan 3.000 euro die dit niet doen, geldt dat het tegoed in 2013 in één keer wordt belast. Werknemers met een tegoed van meer dan 3.000 euro kunnen het ook in 2014 nog doorzetten naar vitaliteitssparen, maar dan wordt vanaf een bedrag van 20.000 euro wel belasting geheven. 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet