Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Liever niet lenen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 4 februari 2009
Waarom sluiten we eigenlijk leningen af? Om dingen te kopen die we niet op dit moment in één keer kunnen of willen betalen. Ja toch? Lenen is er natuurlijk in allerlei vormen: de duidelijke persoonlijke lening of het flexibele doorlopend krediet, maar ook rood staan op de betaalrekening is lenen, net als gebruik van een creditcard, een uitgestelde betaling in de winkel of een betaling in termijnen bij een postorderbedrijf. We doen het massaal – al is het gelukkig niet zo extreem als in de Verenigde Staten, waar nog veel meer ‘op de pof’ wordt geleefd.

Terug naar de vraag: waarom? Lenen kost immers geld: je moet rente betalen. Soms valt het percentage wel mee, maar vaak is het bijzonder duur. We lijken wel niet naar de kosten te kijken, willen alleen het voordeel zien. Dat voordeel is heel duidelijk: je kunt nu kopen wat je graag wilt hebben. Veel te vaak gaat het echter om aankopen die verre van noodzakelijk zijn. Waarvoor je ook had kunnen sparen . Of zou kunnen beginnen met sparen, om met het gespaarde geld de aankoop later te doen. Bekijk eens goed wat die aankoop met geleend geld je uiteindelijk kost… zoveel geld had je voor die home cinema set misschien helemaal niet over!

Buiten de kosten van lenen zijn er ook nog risico’s aan verbonden. Met het afsluiten van een lening ga je een maandlast aan voor een bepaalde periode. Op dit moment kun en wil je die maandlast dragen, anders sluit je de lening niet af. De risico’s zitten meer in toekomstige gebeurtenissen. Je kunt je baan kwijtraken, arbeidsongeschikt raken, er kunnen zich vervelende situaties als overlijden of echtscheiding voordoen. Of er komt binnen de looptijd van de lening gezinsuitbreiding. De overeenkomst tussen al deze veranderingen in een mensenleven is dat ze meestal zorgen voor een behoorlijke verandering in het budget. Minder inkomsten, meer uitgaven…. Minder overhouden. Als het tegenzit zo weinig dat het problemen oplevert om de maandelijkse last van de lening op te brengen.

Denk daarom goed na voordat je spullen koopt met geleend geld. Sommige dingen zijn noodzakelijk, een heleboel dingen zijn dat niet. Als het dan toch nodig is, check dan wel even de Risicometer Lenen van het Nibud. Maar kies liever voor zuiniger leven en sparen voor je aankopen!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet