Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lijfrenteverzekering in t kort

Auteur: Mister Money maandag 16 december 2013
Er bestaan tegenwoordig verschillende methodes waarmee mensen fiscaalvriendelijk kunnen sparen voor hun pensioen. Een populaire spaarmethode is een lijfrente. Wie kiest voor een lijfrenteverzekering bouwt kapitaal op voor later. Je bepaalt zelf wanneer je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren door de bank.

Een lijfrenteverzekering is een soort levensverzekering. Een lijfrente loopt gedurende het lijf in leven is. Er kan ook gekozen worden voor een lijfrente met een beperkte looptijd. Een lijfrente is een verzekering waarmee een vermogen wordt opgebouwd in box 1 van ons belastingstelsel. De premie is fiscaal aftrekbaar, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Deze voorwaarden worden door de overheid vastgesteld.

De premie is alleen in aftrek te nemen als de lijfrente een verzorgend karakter heeft. Het inkomen dat vrijkomt is bedoeld voor de directe nabestaanden of voor jezelf (nabestaanden- of oudedagslijfrenten). Daarnaast moet er sprake zijn van een aantoonbaar pensioentekort. Dit tekort kan door een speciale berekening vastgesteld worden. Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan profiteer je van de fiscale voordelen.

Koopsom of eenmalig?
Wie een lijfrente gaat afsluiten, kan kiezen tussen eenmalige koopsompolis en een lijfrenteverzekering waarbij je periodiek een premie betaalt. Bij een koopsompolis bepaal je jaarlijks of en hoeveel je wilt sparen. Als er gekozen wordt voor de verzekeringsvariant, dan is er altijd sprake van een vaste premie.

Uitkeren van een lijfrente
Zodra een lijfrente tot uitkering overgaat, dient er wel belasting afgedragen te worden. Er kan uit verschillende uitkeringsvormen gekozen worden. Zo kan je kiezen voor een levenslange uitkering of een tijdelijke oudedagslijfrente. Daarnaast kun je de uitkeringsvormen combineren met een nabestaandenlijfrente. Je bent overigens niet verplicht om de lijfrente uit te laten keren bij de bank waar de polis gelopen heeft. Je kunt gaan lijfrente shoppen. Dit houdt in dat je gaat uitzoeken welke verzekeraar voor jou het voordeligst is. Het is wel verstandig om een adviseur in te schakelen die je hiermee verder kan helpen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen voor pensioen: banksparen of lijfrente
Pensioen banksparen in t kort

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet