Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lijfrente koopsom

Wie later een appeltje voor de dorst wil hebben kan er voor kiezen om een lijfrente koopsompolis af te sluiten. Bij een lijfrente koopsompolis betaal je eenmalige premie aan een lijfrente polis. Op de volgende internetpagina's gaan we uitgebreid in op de lijfrente koopsom, de aanschaf en opbouw daarvan. Daarnaast nog wat alternatieven voor de lijfrente koopsom en enkele bruikbare tips.

Informatie lijfrente koopsom
De aanschaf van een lijfrente koopsom
Voordat je over gaat tot aanschaf van een lijfrente koopsompolis is het verstandig om te weten wat je nu precies gaat doen. Dat wordt hier stapsgewijs doorlopen.

Het belangrijkste is om te weten óf er daadwerkelijk ruimte is; m.a.w. of er een pensioentekort is? Hier zijn - kortweg - 3 gegevens voor nodig:
  • Je persoonlijke inkomen in een bepaald jaar; dit is je totale bruto inkomen uit arbeid en/of je bruto uitkering eventueel vermeerderd met de bijtelling van de auto van de zaak.
  • Je pensioenaangroei in dat zelfde jaar. Dit wordt ook wel factor A genoemd. Dit is de waardegroei van je jaarlijkse pensioen ná je pensioengerechtigde leeftijd tot aan je overlijden.
  • Reeds betaalde lijfrentepremie is dat jaar.
Via een rekenmodule (op deze site of de belastingdienst) kunnen met deze gegevens de volgende 2 'ruimtes' worden berekend
  • jaarruimte: dit is de ruimte die je bijvoorbeeld dit jaar hebt om een lijfrentepremie te storten. Deze ruimte kan gelezen worden als de te mogen storten premie. Indien je de volledige jaarruimte gebruikt, zou je kunnen zeggen dat je pensioenaangroei in dat jaar voldoende is aangevuld om geen pensioentekort na je pensioengerechtigde leeftijd te hebben; een adequate oudedagsvoorziening.
  • reserveringsruimte: dit is de ruimte die nog resteert over de voorgaande 7 jaren- zeg maar de jaarruimtes van de afgelopen 7 jaar opgeteld.
Indien je de 2 ruimtes optelt, kan een flinke ruimte- lees premiebedrag - ontstaan; indien je deze wilt opvullen, dan blijkt al snel dat de koopsom voornamelijk interessant is voor grotere bedragen - bijvoorbeeld € 1000.-- of meer.

Als de koopsom volledig in aftrek is te nemen, verlaagd dit tevens je inkomen (flink). Hier kunnen zowel positieve als negatieve (fiscale) consequenties aanzitten. Ook kan het zijn, dat er door het lagere inkomen in jaar X er recht bestaat op diverse (overheids-) regelingen. Laat je voor de aanschaf hiervan goed inlichten.

Ieder jaar een koopsom storten heeft weinig zin; een normale verzekering is dan wellicht aantrekkelijker in verband met de poliskosten. Om de 4 of 5 jaar een koopsom kan een aardige oplossing zijn. Ook dien je doorgaans een inkomen hoger dan € 12.000.-- te hebben; de AOW zorgt dan al voor een adequate oudedagsvoorziening.

De koopsom kan vervolgens tot einddatum worden vastgezet tegen een vaste rente of via een beleggingsverzekering. Deze dient dan wel aan te sluiten bij jouw wensen en risicoprofiel. Vergeet ook niet om diverse maatschappijen en verschillende berekeningen naast elkaar te leggen.
Wat zijn de alternatieven?
MisterMoney TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?