Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lijfrente koopsom

Wie later een appeltje voor de dorst wil hebben kan er voor kiezen om een lijfrente koopsompolis af te sluiten. Bij een lijfrente koopsompolis betaal je eenmalige premie aan een lijfrente polis. Op de volgende internetpagina's gaan we uitgebreid in op de lijfrente koopsom, de aanschaf en opbouw daarvan. Daarnaast nog wat alternatieven voor de lijfrente koopsom en enkele bruikbare tips.

Informatie lijfrente koopsom
De aanschaf van een lijfrente koopsom
Wat zijn de alternatieven?
Er zijn uiteraard alternatieven om te sparen voor later. Je bent niet afhankelijk van een koopsom om na je pensioengerechtigde leeftijd voldoende geld te hebben om te kunnen leven. Enkele alternatieven zijn:
  • Lijfrenteverzekering; Stel dat het financieel gezien niet mogelijk is om een koopsom te storten dan is het uiteraard ook mogelijk om dit periodiek te doen; per maand of per kwartaal. Wel doe je er verstandig aan om jaarlijks een lijfrente check uit te laten voeren.

  • Kapitaalverzekering; een lijfrente is min of meer een verzekering met uitstel van inkomen en belastingbetaling. Je kunt kiezen voor wat meer vrijheid en een reguliere kapitaalverzekering afsluiten. De premie is niet in aftrek te nemen, maar je hoeft achteraf ook geen belasting te betalen over de verplichte periodieke uitkeringen (inclusief je rendement!). Wel is het mogelijk, dat de verzekering in de grondslag valt van de vermogens rendementsheffing in box 3 (de 1,2%).

  • Zelf sparen of beleggen; uiteraard kan ervoor worden gekozen om zelf periodiek een bedrag opzij te zetten of te beleggen voor de tijd na je pensioengerechtigde leeftijd. Je bent dan wel flexibel met je geld, maar er bestaat ook de mogelijkheid dat je het eerder opmaakt en minder hoge rendementen behaald, dan een maatschappij kan behalen. Ook hier kan 1,2% belasting over betaald moeten worden.

  • Banksparen; Sinds 2008 kun je op een bankspaarrekening fiscaal voordelig een aanvullend pensioen opbouwen. Banksparen voor het pensioen bestaat, net als lijfrente, uit twee fasen. Fase 1, de opbouwfase, is de fase waarin je geld spaart of belegt. Fase 2, de uitkeringsfase, is de fase waarin je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren.
MisterMoney TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?