Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lijfrente, wat is het?

Auteur: Mister Money dinsdag 9 januari 2018
Een lijfrente biedt de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk te sparen voor een extra pensioenaanvulling na de pensioengerechtigde leeftijd. De premies voor deze inkomensvoorziening zijn in aftrek te nemen van het inkomen. De uitkering wordt later als inkomen belast, ook al is deze niet in aftrek genomen.

Om erachter te komen wat een lijfrente is, is het goed te weten welke plek deze inneemt binnen het pensioen. Het pensioen is over het algemeen gebaseerd op drie pijlers. Deze drie pijlers vormen samen een pensioenmaatstaf van 70 procent van het laatstverdiende loon.

De pijlers
• Pensioen vanuit de overheid: de AOW. Dit is voor iedereen gelijk.
• Pensioen vanuit de werkgever, dit is opgebouwd tijdens de dienstjaren met verplichte deelname.
• Pensioen vanuit jezelf, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een lijfrente. Op deze manier kan het pensioen worden aangevuld tot maximaal 70 procent.

Wat is een lijfrente?
Een lijfrente is een verzekering of geblokkeerde spaarrekening waarvan de waarde wordt opgebouwd in box 1. Dit wil eigenlijk zeggen dat de premie (bij een verzekering) of inleg (bij banksparen) in aftrek is te nemen van het inkomen. De uitkering wordt belast als inkomen in box 1. De uitkering kan in principe alleen plaatsvinden na de pensioengerechtigde leeftijd of bij eerder overlijden.

Tijdens de looptijd hoef je, in tegenstelling tot het vermogen in box 3, geen vermogensrendementsheffing te betalen. Om voor deze fiscaalvriendelijke manier van sparen in aanmerking te komen, stelt de fiscus nogal wat eisen:

1. Aftrekbaar zijn alleen die premies, of inleg, die verzorgend van karakter zijn. Dat wil zeggen dat er bij overlijden of bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd een inkomen vrij moeten komen voor de directe nabestaanden of jezelf. Dit zijn nabestaanden- of oudedagslijfrenten.

2. Het tekort in het pensioen dient te worden aangetoond middels een vastgestelde berekening. Zo kan worden bepaald of de jaarlijkse aangroei van het (nabestaanden-) pensioen, rekening houdend met de AOW, voldoende is om tot 70 procent van het inkomen te komen.

3. Het tekort kan vervolgens jaarlijks worden ‘opgevuld’ middels een betaling (een premie) of een inleg. De jaarruimte is zo opgevuld. Dit kan jaarlijks met maximaal 7 jaar terugwerkende kracht middels een koopsom (de reserveringsruimte) worden gedaan.

4. De premies of koopsommen dienen te worden ondergebracht bij een verzekeraar voor de verzekeringen en bij banksparen bij een bank. De premie of inleg en de uitkeringen zijn gemaximaliseerd.

5. De uitkering vindt altijd plaats in box 1. Dat wil zeggen dat de uitkering als inkomen wordt gezien. De uitkering wordt progressief belast als inkomen voor een periode van minimaal 5 jaar en maximaal levenslang.

7. Als je het opgebouwde kapitaal eerder vrij wil laten komen, anders dan door overlijden, dan zijn er dure fiscale consequenties indien de waarde meer is dan ongeveer 4.000 euro. Met andere woorden: je kunt bijna niet eerder aan het geld komen dan na je pensioengerechtigde leeftijd.

Dit zijn nogal wat regels om aan te voldoen. Ondanks dat pensioenregelingen en te zijner tijd de AOW-uitkeringen versoberen, maakt de fiscus het je erg lastig om nog iets daarnaast te doen om je pensioen redelijk te maken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lijfrentepolis loopt af, wat nu?
Wist u dat u nog lijfrente kan betalen voor aftrek over 2005?
Wist u dat lijfrente nog interessant is?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet