Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lijfrentepolis loopt af, wat nu?

Auteur: Mister Money vrijdag 3 januari 2014
Met een mooi woord heet het ‘expireren’: de einddatum van de lijfrentepolis die je ooit hebt afgesloten komt in zicht. Je krijgt op dat moment een lijfrentekapitaal tot jouw beschikking en daar moet iets mee gebeuren. Maar wat zijn de mogelijkheden?

De exacte mogelijkheden met jouw lijfrentekapitaal zijn afhankelijk van het fiscale regime waaronder de polis destijds is afgesloten. Valt deze onder het regime van vóór de Brede Herwaardering (premiebetalende polissen van voor 16-10-1990 en koopsompolissen van voor 1-1-1992), dan zijn er meer mogelijkheden dan met recentere (nieuw regime) polissen.

Voor nieuw regime polissen zijn de mogelijkheden beperkt. Je kunt van het kapitaal een direct ingaande lijfrente aankopen of – als je de uitkeringen nu nog niet wilt ontvangen – een uitgestelde lijfrente. Bij het aankopen van een lijfrente zijn een paar vragen van belang:

- Hoe lang en hoe vaak (per maand / kwartaal / jaar) wilt u de uitkeringen ontvangen?
- Moeten de uitkeringen op één of twee levens gedaan worden?
- Wilt u een contraverzekering afsluiten?

Eén of twee levens
Als je een lijfrente aankoopt op één leven zal je hogere bedragen ontvangen, dan bij een aanschaf op twee levens. Dit heeft met sterfterisico te maken: bij overlijden van de verzekerde van een uitkerende lijfrentepolis vervalt het resterende kapitaal aan de verzekeringsmaatschappij. Dat is niet het geval wanneer er nog een tweede verzekerde is voor wie de uitkeringen (100% of verlaagd tot 70%) doorlopen. Bij twee verzekerden is er een grotere kans dat de verzekeringsmaatschappij lang moet uitkeren – dit verlaagt de periodieke uitbetaling. Wanneer de tweede verzekerde ook komt te overlijden vervalt het kapitaal alsnog aan de verzekeraar.

Contraverzekering
Een contraverzekering is een manier te zorgen dat de nabestaanden wél iets terugzien van het nog aanwezige lijfrentekapitaal bij tussentijds overlijden. Er wordt dan naast de lijfrentepolis een overlijdensrisicoverzekering afgesloten die op dezelfde wijze daalt als het resterende lijfrentekapitaal. Deze verzekeringen zijn doorgaans duur omdat de verzekerde(n) al op leeftijd zijn.

Belastingheffing
Lijfrentepolissen zijn meestal afgesloten met fiscale aftrek van de premies. Het gevolg daarvan is dat over de lijfrente-uitkeringen inkomstenbelasting geheven wordt. En dat niet alleen: dit inkomen wordt ook meegerekend bij het bepalen van uw recht op huur- en zorgtoeslag.

Shoppen
Een belangrijk aandachtspunt bij expirerende lijfrentes is dat je mag shoppen. Ook al doen verzekeraars je weleens anders denken: je bent niet verplicht om de uitkerende lijfrente bij dezelfde maatschappij aan te schaffen als waar het kapitaal is opgebouwd. De verschillen in uitkeringsbedragen tussen verzekeraars zijn groot, dus rondkijken loont zeker de moeite.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Lijfrente, wat is het?
Lijfrente, wat is het?
Wist u dat u nog lijfrente kan betalen voor aftrek over 2005?
Wist u dat lijfrente nog interessant is?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet