Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Liquiditeiten

Iedereen die geld heeft, heeft koopkracht. Door aankopen te doen (geld uitgeven), maak je direct gebruik van de koopkracht, maar je kunt ook geld overhouden en besluiten om dit later uit te geven. Echter, door inflatie wordt dit geld minder waard en is er dus koopkrachtverlies. De meeste mensen willen geen koopkrachtverlies en gaan op zoek naar een manier om minimaal hun koopkracht te behouden, maar wel de beschikking te houden over hun geld. Dit geld kan je dan 'afgeven' en gaan sparen of beleggen. In ruil voor het risico en koopkrachtverlies dat je daarbij loopt ontvang je rente, dividend of eventueel huur. Een van de veiligste manieren om je geld tijdelijk af te staan is via liquide vermogenstitels; spaarrekeningen en termijndeposito's. Mister Money neemt u aan de hand mee en zal kort alles uitleggen over liquiditeiten, de alternatieven en geeft enkele tips.

Wat zijn liquiditeiten?
De aanschaf van liquiditeiten
Alternatieven liquiditeiten
Zoals gezegd zijn liquiditeiten gemakkelijk om te zetten in contact geld. Het kan zijn, dat je de vergoeding te laag vindt. Je kunt dan op zoek gaan naar een hoger rendement op je geld- waarbij je in de gaten moet houden, dat je rendement hoger kan worden- naarmate je meer risico over je geld loopt of het illiquide maakt (er langer niet aan kunt komen). Enkele voorbeelden om hogere rendementen te kunnen maken op je geld zijn bijvoorbeeld:

Obligaties: dit zijn schuldbewijzen welke een vooraf vastgestelde rente uitkeren en worden uitgegeven door overheden en ondernemingen om aan geld te komen. De looptijd is doorgaans tot 10 jaar. De obligaties zijn wel verhandelbaar, waardoor koerswinst behaald kan worden. Ook wordt er tussentijds couponrente uitgekeerd.

Vastgoed: indien je voldoende geld hebt, kun je direct vastgoed aankopen, maar je kunt ook mee-participeren (indirect). Op korte termijn dient niet meteen rendement te worden verwacht. Er wordt gewerkt met langdurige contracten - bijvoorbeeld huurovereenkomsten. Zo kun je vooraf weten wat je rendement is. Bij verkoop kun je ook verkoopwinst boeken. Risico's zijn huurachterstanden en verlies van het pand.

Beleggingsfondsen: Een (groot) aantal mensen legt geld bij elkaar en iemand beheert dit fonds en koopt en verkoopt andere fondsparticipaties, aandelen, obligaties of vastgoed. Omdat je draagt in het risico, participeer je ook mee in de resultaten. De kosten kunnen hoog zijn, maar risico's kunnen beter worden gespreid.

Aandelen: Dit zijn vermogenstitels welke er in veel gradaties zijn, maar geeft je een stukje 'eigendom' in een onderneming. Ze zijn verhandelbaar, zodat er koerswinst- of verlies gemaakt kan worden, er kan dividend worden uitgekeerd en het aandeel kan meer waard worden. Je bent afhankelijk van de prestaties van een onderneming.

Overig: Hierbij kun je denken aan opties, furures etc. Je handelt dan in vermogenstitels waarvan de waarde is gerelateerd aan andere vermogenstitels. Meer voor de volwassen belegger; er kunnen enorme winsten en verliezen mee worden gemaakt.
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?