Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Liquiditeiten

Iedereen die geld heeft, heeft koopkracht. Door aankopen te doen (geld uitgeven), maak je direct gebruik van de koopkracht, maar je kunt ook geld overhouden en besluiten om dit later uit te geven. Echter, door inflatie wordt dit geld minder waard en is er dus koopkrachtverlies. De meeste mensen willen geen koopkrachtverlies en gaan op zoek naar een manier om minimaal hun koopkracht te behouden, maar wel de beschikking te houden over hun geld. Dit geld kan je dan 'afgeven' en gaan sparen of beleggen. In ruil voor het risico en koopkrachtverlies dat je daarbij loopt ontvang je rente, dividend of eventueel huur. Een van de veiligste manieren om je geld tijdelijk af te staan is via liquide vermogenstitels; spaarrekeningen en termijndeposito's. Mister Money neemt u aan de hand mee en zal kort alles uitleggen over liquiditeiten, de alternatieven en geeft enkele tips.

Wat zijn liquiditeiten?
Indien je beslist om het contante geld dat je over hebt op een later tijdstip uit te geven en je wilt voorkomen dat je geld minder waard wordt door inflatie dien je de afweging te maken of je dit geld op korte termijn wilt uitgeven of juist niet. Hoe sneller je beschikking wilt kunnen hebben over het geld, hoe meer liquide het geld moet zijn. Contant geld is de meest liquide vorm van geld. Hoe minder gemakkelijk je aan het geld kunt komen - door beperkingen, hoe minder liquide het is.
Als je je geld afgeeft en er zijn beperkingen aan verbonden, wil je daar voor gecompenseerd worden; je hebt altijd koopkracht verlies (door inflatie en eventueel belasting) en loopt eventueel risico geld kwijt te raken door faillissement van de bank. Deze compensatie krijg je in de vorm van rente. Hoe meer beperkingen (illiquide) hoe meer rente er vergoed moet worden.

De meest liquide manier om koopkrachtverlies te compenseren is via spaarrekeningen of deposito's. Dit geld wordt niet omgezet in een andere waarde maar blijft direct opeisbaar. Het risico dat je je ingelegde geld (gedeeltelijk) kwijtraakt is zeer laag.

Spaarrekening
De spaarrekening kent iedereen wel. Je stort je geld op een spaarrekening en krijgt daar een vergoeding in de vorm van rente voor. Het geld is zeer snel weer liquide te maken door het over te schrijven naar je lopende rekening en dan bijvoorbeeld te pinnen.
Rentes kunnen onderling verschillen; een internetrekening levert iets meer op, omdat er minder kosten mee gemoeid zijn of bij reguliere spaarrekeningen omdat er eisen worden gesteld aan de hoogte van het saldo.
De rente is ook variabel; deze is gekoppeld aan de geldmarktrente- hier vindt de handel in kortlopende (<2 jr.) vermogenstitels plaats.

Deposito's
Spaar- of termijndeposito's zijn alweer iets minder liquide. Je dient meer moeite te doen om aan je geld te komen. Je spreekt immers van te voren af, dat je je geld voor langere tijd niet opneemt. Wil je toch eerder aan je geld komen, dan ontvang je geen rente of betaald een soort van boete.
Omdat je geld minder liquide is, wil je daarvoor beloond worden. De rente zal doorgaans hoger liggen dan een spaarrente.

Varianten op spaarrekeningen en deposito's
Steeds vaker zie je een mengelmoesje van spaarrekeningen en deposito's. Denk hierbij aan een extra hoge rente vergoeding als je spaargeld minimaal 3 maanden op je spaarrekening laat staan, of als je maandelijks een vast bedrag stort en deze 6 maanden laat staan.

Voordelen:
Je geld is zeer liquide, je hebt er snel beschikking over;
Je loopt nagenoeg geen risico over je spaargeld;
Lage kosten;

Nadelen:
Het rendement is meestal niet hoog
Rentes kunnen bij banken onderling wel eens verschillen.
De aanschaf van liquiditeiten
Alternatieven liquiditeiten
Mister Money TopTips

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat er nog niet genoeg duurzaam belegd wordt met pensioenen?
Wist u dat 1 op de 3 pensioenfondsen grote financiŽle problemen heeft?
Wist u dat de pensioenkorting waarschijnlijk van de baan is?
Wist u dat: Beursgorilla Jacko voor de 11e keer op rij de AEX heeft verslagen?
Wist u dat beleggen in goud niet altijd zo veilig is als het lijkt?