Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat het loonstrookje dit jaar drastisch veranderd is?

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 17 januari 2006
Eind van de maand ontvangen werknemers hun loonstrookje. Dat kan even schrikken zijn. De loonstrook is door de vele wijzigingen als het nieuwe zorgstelsel, drastisch veranderd. Voor de meeste mensen zal het nettobedrag onder de streep hoger uitvallen. Maar reken je niet direct rijk. Veel andere kosten zijn gestegen. Het salaris zegt dus niets over de koopkracht.

Zelden is er zoveel gesleuteld aan het loonstrookje. Dit komt door wijzigingen in het zorgstelsel, de sociale zekerheid en belastingen. Op de loonstrook zijn nu nieuwe plussen en minnen te vinden. Zo zijn er diverse belastingverlagingen doorgevoerd en is de WW-premie omlaag gegaan. Een andere plus is dat er voor mensen die eerst in het ziekenfonds zaten, geen ziekenfondspremie (ZFW) meer op het loon wordt ingehouden. Daar tegenover staat dat er belastinginhoudingen zijn bijgekomen. Bovendien moeten werknemers die voorheen particulier verzekerd waren, er rekening mee houden dat de vrijwillige bijdrage van de werkgever voor de zorgpremie vervalt. Ook deelname aan de nieuwe levensloopregeling leidt tot een lager loon.

Effect op de portemonnee
Maar uiteindelijk interesseren werknemers zich niet voor premies, heffingen en kortingen. Ze kijken toch vooral naar het bedrag onder de streep. Wie daar nu een hoger bedrag aantreft moet niet direct juichen. Er zijn tal van zaken die niet op de loonstrook staan, maar wel van invloed zijn op de koopkracht. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de nieuwe zorgverzekering, levensonderhoud en belastingen. Vooral de fors hogere zorgpremies zijn van invloed op de koopkracht. En wie zich daarbij aanvullend wil verzekeren is nog duurder uit. Ook de kosten van energie en wonen zullen naar verwachting omhoog gaan.

Het zoet van de overheid
Betekent dit dat ik er in koopkracht op achteruit ga? Nee. De overheid heeft de burgers een zoet jaar beloofd en probeert dat zoveel mogelijk waar te maken. Zo is er een zorgtoeslag in het leven geroepen voor de lagere inkomens. Deze toeslag moet de hoge zorgpremie compenseren. Een andere verzachtende maatregel is dat het gebruikersdeel van de Onroerendezaakbelasting (OZB) is afgeschaft. Vooral gezinnen met kinderen treffen het. Het lesgeld voor 16 en 17-jarigen is geschrapt en er is een nieuwe toeslag voor de kinderopvang bijgekomen.

Grote verschillen
Het verschil tussen het loonstrookje en het bedrag dat iemand daadwerkelijk in zijn portemonnee overhoudt, is dus groot. Velen zullen, als ze hun loonstrookje zien, denken dat ze per maand meer te besteden hebben. Maar in werkelijkheid gaan sommigen er niet of nauwelijks op vooruit. Dat kan tot problemen leiden. Wacht dus tot volgende maand. Dan pas wordt duidelijk hoeveel je echt te besteden hebt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet