Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat u meer betrokken wordt bij een hypotheek?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Maandag 7 augustus 2006
Per 1 januari 2006 is een wet ingetreden, welke bij financiŽle dienstverleners erg bekend is, maar bij de consument niet of minder. Toch krijgt iedereen, die een impact-vol financieel product koopt, er mee te maken. In de praktijk zijn deze producten voornamelijk hypotheken en producten die daarmee samenhangen in een advies. Deze wet is de Wet FinanciŽle Dienstverlening; de Wfd.

Dit is niet zomaar een nieuwe wet, maar een wet waar velen iets van gaan merken. En dan niet negatief, maar juist positief. In het kort komt het erop neer, dat er eisen worden gesteld aan financiŽle dienstverleners.

De financiŽle dienstverleners zijn bijvoorbeeld bemiddelaars van financiŽle produkten. Deze dienstverleners kunnen actief zijn op het gebied van diverse financiŽle activiteiten: Verzekeren (leven en schade), hypotheken en consumptieve kredieten verstrekken, maar ook het aanbieden van produkten voor sparen en electronisch geld. Ook de diensten met betrekking tot beleggingsobjecten en effecten behoren tot de activiteiten.

Voor iedere activiteit zal een dienstverlener een vergunning moeten hebben. Deze vergunning wordt echter pas vertrekt als de financiŽle dienstverlener aan de eisen van de Wfd voldoet. Deze eisen hebben voornamelijk betrekking deskundigheid en betrouwbaarheid. Ook dienen de dienstverleners aangesloten te zijn bij een klachteninstituut, een goede administratieve organisatie en een gedegen aansprakelijkheidverzekering te hebben. Tevens is er sprake van een zorgplicht naar de klant.

Deze zorgplicht houdt onder andere in, dat samen met de consument een duidelijk klanten-profiel wordt gemaakt. Er wordt een soort 'foto' gemaakt van diens financiŽle positie, zijn kennis van financiŽle produkten, zijn behoeften, doelstellingen en risicobereidheid. Daar hoort vervolgens een advies - de verkoop van een financieel product - bij, welke aansluit bij dit profiel. Alles wordt verplicht vastgelegd en enkele jaren later zal het profiel nog eens doorgenomen worden.

Niet alleen de financiŽle dienstverlener zal zich transparant opstellen, ook de consument zal 'open kaart' moeten spelen. Dit is de enige, belangrijke, bijdrage van de consument. Het aan te schaffen product zal zo aansluiten op zijn persoonlijke situatie en de consument zal beter op de hoogte moeten zijn.

Wel is het de consument die zijn handtekening zet en zich verantwoordelijk moet gedragen met betrekking tot de aankoop van een financieel produkt. De wet pleit de consument dus niet vrij, maar wil deze beschermen door eisen te stellen aan de financiŽle dienstverleners.

Meer kunt u nalezen op www.afm.nl/consumenten

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet