Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Steeds meer Nederlanders hebben AOW-gat

Auteur: Mister Money dinsdag 3 januari 2012
Nederlanders hebben steeds meer te maken met een AOW-gat. Bijvoorbeeld doordat zij een aantal jaren in het buitenland hebben doorgebracht. Daardoor kunnen ze op hun 65e in de problemen komen. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd voor een ouderdomsuitkering (AOW).

Tussen het vijftiende en 65e levensjaar wordt jaarlijks twee procent AOW opgebouwd. Het maakt daarbij niet uit of iemand werkt en nationaliteit speelt geen rol. Iedereen die vijftig jaar in Nederland heeft gewoond of gewerkt, krijgt daarom op zijn 65e een volledige AOW-uitkering. De jaren die iemand in het buitenland doorbrengt tellen niet mee voor de opbouw. Daardoor kan een AOW-gat ontstaan.

Tekort
Vooral de eerste generatie allochtonen heeft met een AOW-gat te maken. Ze zijn op latere leeftijd in Nederland komen wonen en lopen het risico dat hun ouderdomsuitkering onder bijstandsniveau terecht komt. Onder deze groep zijn veel personen van Antilliaanse of Arubaanse herkomst. Ze hebben gemiddeld een AOW-opbouw van zeventig procent. Ook kinderen van wie de ouders in het buitenland werkten - en de kinderen meenamen-, hebben al snel te maken met een tekort.

Gat dichten
Een AOW-gat kan gedicht worden met een vrijwillige verzekering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar in de praktijk blijken deze verzekeringen erg duur. Bovendien zijn er allerlei voorwaarden waaraan je moet voldoen. Een andere optie is om zelf een spaarpot aan te leggen om de inkomensachteruitgang te compenseren. Bijvoorbeeld door te gaan sparen of beleggen of door een lijfrentepolis af te sluiten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Belastingvoordeel pensioengat: nu ook bij de bank
Wat is AOW?
Aangifte tips: Vermogen in Box 3
Fiscaal voordelig sparen?
Meer onterechte zorgdeclaraties


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet