Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Meer over de Nationale Hypotheek Garantie in 2006

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Vrijdag 13 januari 2006
Steeds vaker kiezen starters op de woningmarkt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Garantie wordt verstrekt door het Waarborgfonds Eigen Woningen. Mocht de woning noodgedwongen (buiten jullie schuld om) verkocht moeten worden dan staan zijn garant voor de terugbetaling van de hypothecaire lening.

Niets in het leven is zeker. De kans is aanwezig dat je werkeloos of arbeidsongeschikt raakt. Stel dat dit je overkomt terwijl je net een eigen woning hebt gekocht, dan kunnen de gevolgen nog groter zijn. De kans is aanwezig dat je niet meer aan je hypothecaire verplichtingen kunt voldoen en dat je de woning verplicht moet verkopen. Een hypotheek met NHG kan de financiele pijn op een dergelijk moment enigszins verzachten. Het waarborgfonds staat garant voor de terugbetaling van het hypotheek(bedrag) aan de geldverstrekker indien de woning noodgedwongen verkocht moet worden.

Voor die zekerheid moet je natuurlijk wel betalen, maar NHG levert jou tegelijkertijd ook wat op. Omdat de hypotheekverstrekker dit als een extra zekerheid ziet krijgt een cliënt een rentekorting tot 0,5 procent op zijn lening. Daar staat tegenover, dat er eenmalig een bedrag van 0,28% over het hypotheekbedrag betaald moet worden (borgtochtprovisie). Dit is fiscaal aftrekbaar en door de lagere rente is de borgtochtprovisie gemiddeld binnen 1 jaar terugverdiend.

Eisen NHG
NHG kan worden aangevraagd bij aankoop en/of verbouw van een eigen woning, zolang het hypotheekbedrag niet boven € 250.000.-- uitkomt. Dit bedrag is inclusief de noodzakelijke en reguliere verwervingskosten en is voor bestaande woningen vastgesteld op 12% en voor nieuwbouwwoningen op 8%. Er hoeft derhalve ook geen eigen geld in gebracht te worden.

Ook moet er rekening mee houden er in principe geen persoonlijke leningen en doorlopende kredieten meer open staan. Verder moet er altijd een taxatierapport te worden overlegd en in bepaalde gevallen een bouwkundig rapport. Bij verbouw boven de € 2.500.-- worden de gelden in een depot gehouden. Er mag tot maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij worden gefinancierd, het overige deel dient afgedekt te worden door een toegestane vorm van sparen.

Veranderingen NHG in 2006:
Ieder jaar worden de voorwaarden en normen van de NHG aangepast. Hieronder volgende de 2 belangrijkste aanpassingen in 2006:

 • Maximaal te lenen bedrag verhoogd naar € 250.000.--.
  Dit is conform de prijsontwikkelingen van de huizenprijzen. Die is dus het maximale leenbedrag voor de aankoop van een eigen woning en/ of een verbouw van de eigen woning. Ook zijn de bedragen voor aankoop van een woonwagen en/of standplaats aangepast, maar dit valt buiten het bestek van dit artikel
 • De financierings-tabellen zijn aangescherpt;
  Deze tabellen geven aan wat er binnen een huishouden besteed mag worden aan wonen en hoeveel er geleend mag worden. Deze nieuwe tabellen hebben een nadelig effect op de maximale leencapaciteit in 2006. Dit effect is mede het gevolg van de invoering van het nieuwe zorgstelsel.
  Veel aspirant-kopers kunnen hierdoor in 2006 minder lenen. Zoals het er nu naar uitziet zullen alleen huishoudens met een inkomen tussen ongeveer €. 31.000.-- en €. 40.500.-- in 2006 meer kunnen lenen dan in 2005
Voldoe jij aan alle gestelde voorwaarden? Dan is het verstandig om een hypotheek met NHG te nemen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2014
Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2013
Nationale Hypotheek Garantie 2012
Nationale Hypotheek Garantie 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet