Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat mensen met pensioengat belastingvoordeel krijgen?

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 21 februari 2006
Nederlanders hebben niet genoeg kennis over hun pensioen. Daardoor laten ze jaarlijks massaal duizenden euro's aan belastingvoordeel liggen. Vier op de vijf mensen weet namelijk niet hoe ze fiscaal vriendelijk hun pensioengat kunnen dichten. Dat blijkt uit onderzoek van levensverzekeraar Zwitserleven en TNS NIPO.

Wie te weinig pensioen opbouwt mag jaarlijks een bedrag hiervoor opzij zetten. Zo mogen de premies van een lijfrentepolis afgetrokken worden van de belasting. Ruim tachtig procent van de Nederlanders weet niet hoe ze dat premiebedrag - de jaarruimte - voor de belastingaangifte moeten berekenen. Daarom wordt deze aftrekpost door een overgroot deel van de Nederlanders niet benut, zo blijkt nu uit het onderzoek. "De Nederlandse belastingbetaler laat massaal fiscale kansen liggen voor een goede oudedagsvoorziening", constateert de levensverzekeraar.

Probleem
Veel Nederlanders - circa tachtig procent - hebben te maken met een pensioengat. Dat wil zeggen dat de oudedagsvoorziening minder dan zeventig procent van het laatst verdiende inkomen bedraagt. Zij kunnen een aftrekpost voor de reparatie van hun pensioengat daarom heel goed gebruiken. Op jaarbasis kan het in sommige gevallen om duizenden euro's belastingaftrek gaan. Omdat het inkomen en de pensioenopbouw per jaar kunnen verschillen, moet de jaarruimte ieder jaar opnieuw berekend worden. Bijvoorbeeld met het rekenprogramma van de Belastingdienst. Dat blijkt een zodanig probleem dat slechts klein aantal Nederlanders (42 procent) echt actie onderneemt om de aftrekpost daadwerkelijk te benutten.

Rolf van Woerkom, directielid van Zwitserleven, maakt zich zorgen over de uitkomst van het onderzoek. "Deze resultaten bevestigen wederom de gebrekkige kennis van Nederlanders als het gaan om hun financiële situatie en pensioen". Van Woerkom zou graag zien dat er actie ondernomen wordt en dat er betere voorlichting komt. "Er moet dringend iets gebeuren", zegt hij. "Hier ligt een verantwoordelijkheid voor de overheid, financiële dienstverleners en maatschappelijke organisaties".

Hulp
Een klein aantal verzekerden (14 procent) waagt zich zelf aan de berekening van de jaarruimte, maar het overgrote deel roept hulp in. Zo worden bijvoorbeeld vrienden of kennissen ingeschakeld. 26 Procent roept de hulp van een belastingadviseur in en achttien procent maakt gebruik van het rekenprogramma van de Belastingdienst.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom