Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

MiFID: nieuwe richtlijn voor beleggers

Auteur: Mister Money donderdag 10 januari 2013
Op 1 november 2007 is er een verregaande financiŽle wetgeving, genaamd Markets in Financial Instruments Directive (kortweg MiFID), ingegaan. De MiFID heeft als doelstelling beleggers te beschermen en de integriteit van de markt te waarborgen. Dit wordt gedaan door regelgeving voor beleggingsondernemingen en voor vergunninghoudende tussenpersonen. De kleine particulier krijgt voornamelijk met de wetgeving te maken via zijn financieel adviseur in verband met zijn effectenhypotheek. Daar is een vrijstellingsregeling voor: het Nationaal Regime.

Nederland en de consument
De MiFID heeft nieuwe en zwaardere verplichtingen met zich meegebracht, waar beleggingsondernemingen aan moeten voldoen. Het gaat dan voornamelijk over strenge gedragsregels en de inrichting van de bedrijfsvoering.

De invoering van de MiFID heeft ook gevolgen voor financiŽle dienstverleners (tussenpersonen) die ook beleggingsdiensten verlenen. Denk hierbij aan het adviseren of orders ontvangen en doorgeven, met betrekking tot producten met een beleggingscomponent. Veelvoorkomende voorbeelden zijn de hypotheken die gekoppeld zijn aan een beleggingsrekening of bankspaarrekening waarop wordt belegd. Ook pensioenproducten vallen daaronder. Vreemd genoeg vallen levensverzekeringen met een beleggingselement buiten de reikwijdte.

Tussenpersonen zijn formeel ook kleine Ďbeleggingsondernemingení en vallen daardoor onder de reikwijdte van de MiFID. Om deze kleine spelers te ontzien bij de zware MiFID-eisen is op 1 juli 2008 het Nationaal Regime in werking getreden. Dit is een gedeeltelijke vrijstellingsregeling. Wel dient er een uitgebreide rapportage en inventarisatie plaats te vinden over het advies en de zorgplicht. Ook dienen de juiste vergunningen te zijn aangevraagd.

EU en handel
Daarnaast moet de MiFID er ook voor zorgen dat de werking van de Europese interne markt voor beleggingsdiensten en handelsplatformen beter wordt. De nieuwe regelgeving geldt voor alle tussenpersonen die beleggingsdiensten aanbieden in de Europese Unie. Uitzonderingen hierop zijn vooralsnog verzekeraars, banken en pensioenfondsen.

Daarnaast moet de MiFID de Europese markten harmoniseren en zorgen voor meer concurrentie. De invoering van de MiFID heeft vele tientallen miljoenen euroís gekost. Hopelijk zullen deze doorberekende kosten opwegen tegen een beter functionerend apparaat.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in groenfonds interessant?
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Waarom beleggen in futures?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet