Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Oh jee, mijn geld staat bij Fortis

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 16 oktober 2008
Het leven is een stukje spannender geworden als je een rekening hebt bij Fortis Bank. Of bij ABN AMRO, dat immers ook in Fortis-handen is. Fortis heeft het moeilijk. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar kampt met kapitaaltekorten en een dalende aandelenkoers, en heeft vorige week topman Votron de laan uit gestuurd. Wat voor gevolgen heeft dat nu allemaal voor jouw rekening(en)?

In principe helemaal geen. Zolang de bank gewoon overeind blijft is er niets aan de hand en hoef je ook niet zenuwachtig te worden. Waar velen mee zitten is het risico dat de bank Ďomvaltí. Als dat kan gebeuren met grote Amerikaanse en Engelse banken, waarom dan niet met Fortis?

Eigenlijk staat de onderneming Fortis er echt niet belabberd voor. De dure overname van ABN AMRO en de kredietcrisis hebben ervoor gezorgd dat het nu moeilijk is voor de bank. Maar analisten van bijvoorbeeld Iris stellen dat de toekomst er helemaal niet zo slecht uitziet voor Fortis.

Het grootste risico is dat er paniek ontstaat. Als de rekeninghouders massaal bang worden voor hun spaarcentjes en het allemaal gaan opnemen raakt een bank in ernstige problemen. Dat geldt voor Fortis, maar ook voor elke andere bank. Het financiŽle systeem is nu eenmaal gebaseerd op vertrouwen. Niet iedere gespaarde euro ligt klaar om uitbetaald te worden, de gelden zijn weer uitgezet om rendement mee te maken.

Zou het die kant op gaan, dan zal De Nederlandsche Bank er overigens alles aan doen om het omvallen van Fortis te voorkomen. Zulk zwaar weer in de Nederlandse financiŽle wereld zou immers ook uitstralen op de andere banken en daarmee het hele financiŽle systeem van ons land om zeep helpen.

Maar: wat alsÖ? Hoe zit het dan met jouw spaargeld? Dat valt in ieder geval onder het depositogarantiestelsel. Daarmee is de eerste 100.000 euro per persoon geheel gegarandeerd. Daarbij is het wel van belang om even goed op te letten als je spaargelden bij zowel Fortis als ABN AMRO hebt. Nu zijn dat nog twee banken die beide apart onder de garantieregeling vallen. Zodra ze samen ťťn juridische entiteit zijn geworden (de inschatting is in het vierder kwartaal van 2009) is ook nog maar eenmaal de garantie van toepassing.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet