Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Mister Moneyís jaaroverzicht

Auteur: Mister Money Dinsdag 18 december 2007
Hypotheekcrisis, pensioenfondsen die in clusterbommen beleggen en perikelen rondom belastingdienst. Het jaar 2007 zit er weer bijna op. Met de finish inzicht, is het de hoogste tijd voor een terugblik. Wat zijn de belangrijkste veranderingen van het afgelopen jaar en wat speelde er allemaal op het financiŽle vlak? U leest het allemaal in ons jaaroverzicht.

Januari
Het jaar begon letterlijk stormachtig. De ene storm volgde de andere op. Half januari trok de zwaarste storm over ons land en deze richtte een enorme ravage aan. Het totale schadebedrag bedroeg ongeveer 160 miljoen euro. Schadeverzekeraars draaiden overuren om de vele meldingen te kunnen verwerken. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse bevolking positief gestemd was over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Het vertrouwen steeg begin dit jaar zelfs naar een recordniveau . Eind januari was er ook nog minder positief nieuws. Het aantal mensen dat vanwege schulden in de problemen terecht kwam bleek in de afgelopen vijf jaar verdubbeld te zijn.

Februari
In februari legde Balkende 4 een nieuw regeerakkoord op tafel. Werd tijdens de verkiezingen nog volop gesproken over afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, in het akkoord bleef dit punt in het ongewis. De drie regeringspartijen waren het er wel over eens dat de no claim regeling in de zorg moest worden afgeschaft. Later dit jaar werd de afschaffing van de no claimregeling een feit en werd er een verplicht eigen risico van 150 euro ingevoerd.

Maart
Maart stond in het teken van "foute" beleggingen van pensioenfondsen. Het televisieprogramma Zembla bracht naar buiten dat grote fondsen als ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds in de Amerikaanse wapenindustrie beleggen. Het nieuws zorgde voor veel ophef onder de Nederlandse bevolking. Een paar dagen na de Zembla uitzending gaven vier pensioenfondsen aan hun beleggingen voortaan openbaar te maken. In maart maakte wij voor het eerst kennis met de hypothekencrisis in de Verenigde Staten.

April
De uitdrukking april doet wat hij wil geldt in april zeker van de Amerikaanse huizenmarkt. Het "hypotheken spook" liet in april flink van zich horen en ook in Nederland wordt volop over de hypothekencrisis gesproken. Zorgverzekeraar ONVZ haalde het nieuws omdat zij tussentijds de polisvoorwaarden van de aanvullende zorgverzekering wilde aanpassen. Een aantal verzekerden maakte misbruik van de uitgebreide declaratie mogelijkheden. De consumentenbond was het hier niet mee eens en dreigde naar de rechtbank te stappen. Later dit jaar kwam er daadwerkelijk een rechter aan te pas en deze bepaalde dat ONVZ de voorwaarden niet mocht aanpassen.

Mei
In mei werd bekend gemaakt dat de naam Postbank in 2009 zal gaan verdwijnen. De Postbank maakt deel uit van de ING Groep, ťťn van de grootste financiŽle dienstverleners ter wereld. De Postbank gaat in 2009 verder onder de merknaam ING.

Juni
De stijging van de hypotheekrente van de afgelopen periode zorgde ervoor dat de toetsrente (de rente waarmee het maximale hypotheekbedrag berekend wordt) verhoogd. De nieuwe toetsrente die hypotheekverstrekkers vanaf nu gaan gebruiken voor hun berekening ligt op 5,3 procent. Eerder dit jaar werd er nog gerekend met een toetsrente van 4,9 procent.

Juli
Vakantiemaand juli is over het algemeen een magere nieuws maand. Toch waren er dit jaar enkele opvallende berichten. Zo bleek uit een onderzoek van Mister Money dat slechts 30 procent van Nederlanders de Europese Zorgpas kent. Daarnaast bleek dat jongeren vaak niet weten dat zij hun partner bij een pensioenfonds moeten aanmelden als zij willen dat hun partner recht heeft partnerpensioen. In een interview in de Volkskrant liet de bedenker van de Levensloopregeling Lars Bovenberg weten dat regeling mislukt is.

Augustus
Uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws bleek in augustus dat 82% van de Nederlanders niet weet hoeveel rente hun bank vraagt bij een negatief banksaldo. Veel mensen vermoeden wel dat er een hogere rente gevraagd wordt, maar kennen niet het exacte percentage. De maandelijkse rente wordt tussen de 0,6 en de 17 procent geschat en de jaarlijkse rente tussen de 3 en de 25 procent. In augustus werd er ook gesteggeld over de online geldmarktplaats Boober. In eerste instantie mocht Boober niet verder omdat het bedrijf geen vergunning had van de AFM. Later in de maand verschafte de AFM Boober alsnog een vergunning en bleek de ophef slechts een storm in een glas water te zijn.

September
Natuurlijk stond september weer in het teken van Prinsjesdag. In de miljoenennota stond onder meer te lezen dat bijna alle Nederlanders in 2008 in koopkracht achteruit zullen gaan. Eind september was het zorgverzekeraar DSW die als eerste de zorgpremie voor 2008 presenteerde. De premie voor een basiszorgverzekering bij DSW bedraagt in 2008 88,75 euro.

Oktober
In oktober werd duidelijk, nadat meerdere zorgverzekeraars hun premie gepresenteerd hadden, dat de premie voor een basiszorgverzekering in 2008 lager zal zijn dan in 2007. De premie voor een aanvullende zorgverzekering laat het komend wel een stijging zien. De beleggingswereld werd wakker geschut door twee stevige fraude zaken; de Global Sun en de Royal Dubai Investments zaak.

November
In november werd bekend dat ongeveer ťťn op de drie Nederlanders die een vorm van toeslag ontving, deze toeslag in zijn geheel of gedeeltelijk aan de belastingdienst moet terugbetalen. Daarnaast werd bekend de woonlasten in 2008 per huishouden ongeveer 2,3 procent duurder zullen zijn.

December
De eerste kamer heeft ingestemd met de invoering van het banksparen.Vanaf 1 januari 2008 hebben verzekeraars niet meer een monopolie positie als het gaat om fiscaal vriendelijk sparen voor onder andere het pensioen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet