Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Mix fonds rekenrendement van 8 procent

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 13 juli 2005
In het huidig economisch klimaat wordt op de kleintjes gelet. Dit vindt zijn weerslag ook in de verdeling van hypotheekdelen en de premie. Het liefst een zo hoog mogelijke aflossingsvrije hypotheek en de aflossing-kosten van het andere deel, dienen zo laag mogelijk te zijn. Met een (periodieke) aankoop van fonds-participaties en gebaseerd op een bruto rendement van 8% per jaar, kunnen de woonlasten inderdaad flink worden gedrukt.

De Autoriteit Financiële Markten heeft bepaald, dat er gewerkt mag worden met en pessimistisch bruto rendement van 8% voor mix fonds beleggen. De mix dient te bestaan uit beleggingen met een hoog risico en met een laag risico, waarbij één de overhand tot maximaal 70% mag hebben.

Bij het sluiten van een hypotheek is doorgaans de hypotheek verdeeld in één deel aflossingsvrij en één deel op basis van aflossing. Deze aflossing kan door middel van een levensverzekering of een beleggingsrekening. Deze eerste keert uit bij overlijden en bij in leven zijn. De beleggingsrekening keert enkel uit op einddatum (er zal een risico verzekering naast gesloten worden).

Het is de bedoeling dat een hypotheek 30 jaar loopt en kunt dus spreken van een langetermijnhorizon. Hoewel in het verleden behaalde rendementen geen garanties beiden voor de toekomst is het aannemelijk te maken dat een rendement van 8% bruto op jaarbasis haalbaar is.

Bij een defensieve mix kan 8% echter wel optimistisch zijn, bij een offensieve mix kan 8% realistisch zijn. Tevens kunnen een slechte start of slechte eindjaren roet in het eten gooien. Het is derhalve altijd verstandig om tussentijds te bekijken of de polis nog voldoet aan de gesteld voorwaarden en de mix bij te stellen of de premie te verhogen.

De dekking die een hypotheek-deel moet dekken op einddatum kan ook voldaan worden door een éénmalige storting. Op basis van 8% bruto zou er voldoende kapitaal moeten zijn om te voldoen aan de verplichtingen. Er wordt zo wel een groot beleggingsrisico gelopen. De waarde op begin-en einddatum is zeer bepalend. Het kan verstandiger zijn om periodiek (jaarlijks of maandelijks) fonds-participaties aan te kopen via een polis of beleggingsrekening.

De kans bestaat dus, dat een rendement van 8% niet wordt gehaald. Ook, omdat verhuizen of het oversluiten van een hypotheek rendementen doet slinken. Indien voorgespiegelde rendementen op termijn niet behaald worden, kan dit problemen opleveren voor de huis-eigenaar. De afspraak is immers gemaakt, dat er ooit afgelost moet worden. Er dient voor het sluiten altijd een goede inventarisatie gemaakt te worden welk risico de consument bewust wil lopen. Wellicht is een lagere rekenrente een oplossing.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Consumptief deel in je hypotheek? Ga aflossen
Wist u dat een flexibele hypotheek voordelig kan zijn?
Wist u dat de bijkomende woonlasten stijgen?
Wist u dat de woonlasten in 2008 stijgen?
Wist u dat de borgtochtprovisie in 2008 stijgt?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet