Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Motorverzekering Ė het hoe en wat

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zaterdag 9 november 2013
Rond rijden op een motor is een avontuurlijke hobby, maar brengt ook risico's met zich mee. Om anderen, de bestuurder en eventueel de motor tegen de financiŽle gevolgen van deze risico's te beschermen, is een verzekering onontbeerlijk. De voorwaarden en de premies kunnen met de juiste gegevens op internet prima met elkaar worden vergeleken. Hieronder volgen wat kenmerken van een motorverzekering.

WA-Dekking:
Een motor moet volgens de overheid verplicht verzekerd zijn conform de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). De wet is gericht op het beschermen van potentiŽle slachtoffers (van materiŽle- of letselschade) van dit verkeer.

Beperkt / volledig casco:
De verplichte WA- verzekering kan worden uitgebreid met een beperkt of volledig casco dekking;
Een beperkt casco verzekering keert bij een gedekt evenement maximaal de dagwaarde uit. Kortweg is er dekking voor brand en diefstal. Doorgaans is deze uitbreiding geschikt voor motoren van 5 tot 10 jaar oud.
Een volledig casco ('all risk') keert bij een gedekt evenement maximaal de nieuwwaarde minus een afschrijvingsmethode uit. Kortweg is er dekking voor beschadiging aan de eigen motor, brand en diefstal. Deze verzekering is goed voor motoren die maximaal 6 jaar oud zijn.

ART gekeurd slot bij je motorverzekering
Als je een beperkt of volledig casco verzekering afsluit voor je motor dien je een ART gekeurd slot te gebruiken. Het is belangrijk om na te vragen bij je verzekeraar in welke klasse het slot gekeurd moet zijn. Meestal is dit ART4 voor een motor, maar men mag van dit advies afwijken. Voordat je een slot koopt is het handig om even na te vragen bij je verzekeraar welk soort slot je nodig hebt. Zo wordt er vaak een kettingslot geŽist. Soms eist men ook 2 gekeurde sloten. De eisen verschillen sterk per verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben strengere eisen dan anderen. Het is dus verstandig om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Vroeger waren ART gekeurde sloten duur, maar door de opkomst van het online winkelen en de vele fabrikanten die hun sloten ART laten keuren is er hevige concurrentie en kun je online al voor een paar tientjes een ART gekeurd slot kopen.

Hoe komt premie tot stand?
De premie van een WA-verzekering wordt vastgesteld aan de hand van de cilinderinhoud. De premie van de uitbreiding beperkt casco wordt berekend over de dagwaarde en de premie van de volledig casco wordt berekend over de nieuwwaarde.

Deze premies worden gecombineerd met de volgende gegevens: het aantal jaarlijks te rijden kilometers, de schadevrije jaren, de leeftijd, het eigen risico en de regio waar de bestuurder staat ingeschreven. Er kan extra korting worden verleend indien bepaalde rijvaardigheidscursussen zijn gevolgd of als er speciale diefstalbeveiligingen zijn aangebracht. Als de motorverzekering samen met andere verzekeringen in een pakket wordt geplaatst, kan dit een korting opleveren. Tel daar tot slot de assurantiebelasting (21%, 2013) en eventuele poliskosten bij op en de premie is tot stand gekomen.

Tip! Wil je een motor kopen, maar heb je het aankoopbedrag niet voor handen? Je motor financieren met een lening is dan een optie. Houd er wel rekening mee dat geld lenen geld kost!

Aanvullende verzekeringen?
Het kan verstandig zijn om een motorverzekering uit te breiden met een ongevallenopzittende verzekering (OVV) en/of een verhaalsrechtsbijstandsverzekering (VRbV). Een OVV kan in geval van overlijden of blijvende invaliditeit een bedrag uitkeren en bij toegebrachte schade aan de motor kan aanspraak gemaakt worden op de VRbV, eventueel met advocaat.

Niet alle verzekeraars verzekeren alle soorten motoren. Ook is (zeker bij een casco verzekering) de goedkoopste verzekering niet de beste verzekering; dekkingsvoorwaarden kunnen belangrijke verschillen vertonen. Internet biedt de uitstekende mogelijkheid om de bijbehorende voorwaarden te vergelijken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Brommer verzekering
Aansprakelijkheidsverzekering
Nieuwe no-claim verzekering voorkomt ergernis
Autoverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet