Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Naar de notaris? Vergelijk eerst de tarieven

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 13 november 2008
Als je binnenkort een notaris nodig hebt, stap dan niet automatisch naar het notariskantoor ‘om de hoek’. Door eerst een prijsvergelijking te maken kun je soms tot wel honderden euro’s besparen op de kosten. Kies echter ook niet blind voor de notaris met het laagste tarief. Een notaris die uitgebreid de tijd voor je neemt om alles goed te regelen is ook veel waard.

Tijdens tal van momenten in je leven kun je met een notaris te maken krijgen. Het bekendste moment is de ondertekening van de hypotheek- en leveringsakte bij de aankoop van een woning. Maar de notaris komt ook in beeld als je gaat scheiden, een stichting wilt oprichten of als je een samenlevingscontract of testament nodig hebt. Kortom: nagenoeg iedereen krijgt wel een keer met de notaris te maken.

Veel mensen maken automatisch een afspraak met de notaris bij hen in de buurt. Maar dat is niet noodzakelijk. In Nederland mag je zelf een notaris kiezen, je bent dus niet gebonden aan de notaris in je eigen woonplaats. Alleen wanneer je een bestaande woning verkoopt ben je verplicht in te stemmen met de keuze voor een notaris van de koper. Bij de koop van een nieuwbouwhuis koop je ‘vrij op naam’ en mag de verkoper de notaris uitkiezen. Wie de notaris mag kiezen betaalt echter ook de kosten daarvan.

Tarieven verschillen
Veelal kun je dus zelf een notaris kiezen. Dan is het slim om eerst even verder te kijken dan de notaris ‘om de hoek’. Sinds 1999 is er namelijk ook onder notarissen concurrentie ontstaan doordat in dat jaar de notaristarieven zijn vrijgegeven. De tarieven verschillen sindsdien soms heel sterk per notariaat. Vraag daarom vooraf meerdere offertes op en maak een vergelijking. Dat kan je tot wel enkele honderden euro’s voordeel opleveren. Zo kost het laten passeren van de koop- en hypotheekakte voor een woning tot 250.000 euro bij de ene notaris 664 euro, terwijl een andere notaris wel 1.488 euro rekent (bron: degoedkoopstenotaris.nl). Toch een verschil van 824 euro dat je in je zak kunt steken.

Goedkoop, duurkoop?
Toch is het niet aan te raden om direct voor de goedkoopste notaris te kiezen. Want hoewel notarissen wettelijk verplicht zijn om ook voorlichting te geven, wil dat nog niet zeggen dat dit ook overal even uitgebreid gebeurd. Vraag daarom ook in je familie of kennissenkring rond naar goede ervaringen met bepaalde notarissen. Een notaris die uitgebreid de tijd voor je neemt om alles goed te regelen en je advies geeft, is immers ook veel waard.

Maximaal tarieven
Overigens zijn de notaristarieven voor mensen met een beperkt inkomen begrensd. Voor samenwonenden of gehuwden met een gezamenlijk inkomen van maximaal 32.400 euro geldt bijvoorbeeld het maximale honorarium van 449 euro exclusief BTW per akte. Ook het eigen vermogen kan een rol spelen. Heb je een (gezamenlijk) eigen vermogen van minder dan 226.890 euro, dan betaal je maximaal 1.796 euro exclusief BTW per akte. (Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie)

Wanneer (verplicht) naar de notaris?
Iedere overeenkomst tussen één of meerdere personen kan bij de notaris worden vastgelegd. Het grote voordeel daarvan is dat je je altijd kunt beroepen op de afspraak, mocht de ander zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Om die reden blijft de akte ook achter bij de notaris, zodat je altijd een kopie van de akte kunt opvragen als bewijsmateriaal.

Een aantal overeenkomsten wordt door de wet verplicht gesteld:
  • 1. Het maken of wijzigen van huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden
  • 2. Het opstellen of wijzigen van een testament.
  • 3. Het overdragen van een onroerende zaak zoals een woning
  • 4. Het vestigen van een hypotheek
  • 5. Het oprichten van een besloten vennootschap of stichting
  • 6. Het overdragen van aandelen binnen een besloten vennootschap
Voor het doen van een schenking heb je sinds 2003 geen notariële akte meer nodig. Maar om misverstanden en vervelende problemen te voorkomen kan het toch verstandig zijn om een schenking notarieel te laten vastleggen.

Tip: alle aktes in één keer voor korting
Wanneer je de hypotheek- en leveringsakte op één dag bij dezelfde notaris laat opmaken, krijg vaak een korting die kan oplopen tot wel 25 procent.

Tip: Kosten fiscaal aftrekbaar
Als je een woning koopt mag je sommige kosten aftrekken van de belasting. Onder deze aftrekbare kosten vallen ook de notariskosten ten behoeve van de hypotheekakte.

Tip: online vergelijken
Ook op internet kunt je terecht voor een vergelijking van notaristarieven. Kijk bijvoorbeeld op www.degoedkoopstenotaris.nl of op www.notaristarieven.nl.

Kijk voor meer algemene informatie over de notaris op www.notaris.nl

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Studiekosten in aftrek nemen
Controle vooraf moet fraude met toeslagen voorkomen
Vooraf ingevulde belastingaangifte vaker gebruikt
Belastingdienst let scherper op aftrekposten
Belastingaangifte doen binnen een kwartier?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet