Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2014

Auteur: Mister Money dinsdag 22 april 2014
De meeste starters die een hypotheek afsluiten, kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze garantie geeft namelijk extra bescherming als je je woning gedwongen moet verkopen, omdat je bijvoorbeeld werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt of gaat scheiden. De NHG betaalt in deze gevallen een eventuele restschuld, waardoor je daar zelf niet voor opdraait. In dit artikel lees je wie in 2014 een hypotheek met NHG kan afsluiten en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

NHG-grens 2014

De bekendste voorwaarde voor de NHG is de NHG-grens. De grens geeft aan hoeveel je maximaal mag lenen met Nationale Hypotheek Garantie. Sinds 1 juli 2013 bedraagt de kostengrens 290.000 euro. Dit houdt in dat je nooit een NHG-hypotheek kunt afsluiten die hoger is dan dit bedrag.

Let op: Behalve de prijs van de woning betaal je ook bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten voor je hypotheek. De NHG gaat uit van 6 procent bijkomende kosten. De maximale koopsom mag dus maximaal 273.548, 90 euro bedragen.

Op 1 juni 2014 wordt de NHG-grens verlaagd naar 265.000 euro.

Overige NHG-voorwaarden 2014

Behalve de NHG-grens zijn er nog meer voorwaarden waar je aan moet voldoen om een hypotheek met NHG te mogen afsluiten:
 • De woning waarvoor je de hypotheek afsluit, moet je hoofdverblijf zijn. Je mag geen NHG-hypotheek afsluiten voor een tweede huis, garage of recreatiewoning.
 • Je moet in bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs/paspoort. Een verblijfsvergunning wordt alleen geaccepteerd als deze voor onbepaalde tijd is en niet van tijdelijke aard.
 • Je moet de waarde van de woning kunnen aantonen met een taxatierapport.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie 2014

In ruil voor de garantstelling van de NHG als jij je woning gedwongen moet verkopen, betaal je bij het afsluiten van je hypotheek een eenmalig borgtochtprovisie. Deze bedraagt 1 procent van de hypotheeksom.

Rentekorting bij NHG-hypotheek

Een bijkomend voordeel van een hypotheek met NHG is dat je naast de garantiestelling vaak een korting krijgt op de hypotheekrente. De bank heeft bij een NHG-hypotheek immers de zekerheid dat ze haar geld terugkrijgt als jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Daarom geeft de bank je een korting op de hypotheekrente.

Tip! Wil je weten hoeveel goedkoper je uit bent met een NHG-hypotheek? In de hypotheekrenteoverzichten op Mister Money, kun je alle hypotheekrentes vergelijken voor hypotheken met en zonder NHG. Zo zie je direct het verschil.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2013
Nationale Hypotheek Garantie 2012
Nationale Hypotheek Garantie 2011
Nationale Hypotheek Garantie 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht