Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nationalisatie SNS Bank: Zure appel voor belegger

Auteur: Mister Money vrijdag 1 februari 2013
De afgelopen weken is SNS erg veel in het nieuws geweest. Het concern SNS Reaal kampt met financiŽle problemen en kan de staatssteun die zij eerder heeft ontvangen waarschijnlijk niet op tijd terugbetalen. Dit komt doordat SNS Reaal grote verliezen leidt op haar vastgoedtak Property Finance. Op vrijdagochtend 1 februari 2013 kwam minister van FinanciŽn Jeroen Dijselboem met het verlossende woord: SNS Reaal wordt genationaliseerd. Spaarders kunnen nu opgelucht ademhalen. Hun geld is veilig gesteld.

De nationalisatie kost de staat en daarmee de belastingbetaler 3,7 miljard euro. Maar daarmee zijn wel alle spaartegoeden en betaalrekeningen bij de bank gegarandeerd. Ook blijft de dienstverlening van SNS Reaal gewaarborgd.

Voor beleggers is de nationalisatie minder goed nieuws. Dijselbloem heeft alle aandelen in SNS Reaal onteigend. Dit betekent dat de handel in SNS Reaal op de beurs per direct is stopgezet en het fonds van de beurs zal verdwijnen. In zulke gevallen hebben beleggers normaal gesproken recht op een vergoeding ter hoogte van het bedrag dat de aandelen waard zouden zijn geworden als er niet was ingegrepen. Dijselbloem stelt dat als de Staat niet had ingegrepen de bank failliet zou zijn gegaan en de aandelen niets meer waard zouden zijn geweest. Daarom Ďvergoedtí hij de beleggers nul euro voor hun aandelen.

Dat is natuurlijk erg zuur, voor de beleggers. Maar wel een logisch redeneringen. Beleggen brengt risicoís met zich mee. En als het bedrijf waarin je belegt, ben je je geld kwijt. Dat het in het geval van SNS Reaal om een bank gaat, zou dit niet anders hebben gemaakt. Het enige verschil is dat het risico van SNS Reaal failliet laten gaan voor de staat te groot was, dit zou het financiŽle stelsel enorm bedreigen. Daarom is de staat overgegaan tot een reddingsactie. Dat de belegger daarmee zijn geld kwijt is, zou je dus een risico van het vak kunnen noemen. En laten we eerlijk zijn: zonder risico zou beleggen toch ook een stuk minder spannend en leuk zijn?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Ė Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet