Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nederland verzekeringsland?

Auteur: Miss Money woensdag 16 februari 2011
Nederlanders staan erom bekend dat ze zich graag voor van alles en nog wat verzekeren. Je kunt het dan ook zo gek niet bedenken of er is wel een verzekering voor te vinden. Wie de laatste weken het nieuws over de verzekeringen ene beetje heeft bijgehouden, krijgt echter een heel ander beeld van de Nederlanders en hun zogenaamde verzekeringsdrift.

Onverzekerd autorijden, verzekeringsfraude en wanbetalingen voerden de afgelopen weken de boventoon in het verzekeringsnieuws. Nederlanders sluiten dan misschien graag verzekeringen af voor kleine risico’s, zoals het kapot gaan van hun mobiele telefoon. Maar wanneer het om onze auto’s of andere voertuigen gaat, lijkt de bereidwilligheid om je te verzekeren ineens veel minder aanwezig. Er rijden bijna 250.000 voertuigen in Nederland onverzekerd rond, terwijl op zijn minst een WA-verzekering wettelijk verplicht is.

De problemen blijken vooral voor te komen rond de verplichte verzekeringen. Maar liefst 282.000 mensen hebben bijvoorbeeld schulden bij hun zorgverzekeraar doordat ze premies niet hebben betaald. Naast dat dit problemen op kan leveren als je medische hulpverlening vergoed wilt krijgen, kost het ook nog eens veel geld. Mensen die een schuld opbouwen bij hun zorgverzekeraar moeten immers niet alleen alsnog de premie betalen, maar daar bovenop nog een boete van 30 procent. Een basiszorgverzekering is immers verplicht voor iedere inwoner van Nederland.

Daarnaast bleek verzekeringsfraude vorige week nog een groot probleem in ons land. Verzekeringsfraude met schadeverzekeringen kost verzekeringsmaatschappijen per jaar ongeveer 900 miljoen euro. Bij het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude kwamen in 2009 nog ruim 3.000 meldingen van verzekeringsfraude binnen. Meer dan de helft hiervan had betrekking op motorrijtuigenverzekeringen.

Nederlanders sluiten dan misschien relatief veel verzekeringen af, maar dat wil niet zeggen dat ze zich gedragen als goede verzekeringnemers. Helaas snijden verzekeringnemers die hun premie niet betalen of fraude plegen door een valse claim in te dienen niet alleen zichzelf hiermee in de vingers. De inkomsten die verzekeraars hierdoor mislopen en de extra kosten die ze moeten maken, moeten ergens vandaan komen. Dit resulteert vaak in hogere premies. Een gemiddeld gezin is op jaarbasis gemiddeld 150 euro kwijt extra aan premies als gevolg van verzekeringsfraude. Gelukkig gaan het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie verzekeringsfraude krachtiger bestrijden waardoor wellicht ook de premie wat omlaag kan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet