Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nederlanders steeds meer in de rode cijfers

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 14 november 2005
Nederlandse huishoudens staan steeds meer rood op hun bankrekeningen. Het negatieve saldo was eind september bij elkaar € 7,3 miljard. Dat is 6% meer dan een jaar eerder en het hoogste bedrag dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ooit gemeten heeft.

Een huishouden met een negatief saldo staat gemiddeld € 2400,- rood. Volgens het CBS komt de toename door de dalende koopkracht en doordat mensen steeds roekelozer met hun betaalrekening omspringen. Het rood staan wordt ook steeds vaker gebruikt als een makkelijke manier om geld te lenen.

De toename van het aantal roodstanden wordt voor een deel weer ongedaan gemaakt door een daling van de uitstaande schuld van het consumptieve krediet. Denk daarbij aan schulden bij thuiswinkels, creditcards of producten die op afbetaling zijn gekocht. Eind september bedroeg de uitstaande schuld op consumptief krediet € 17,8 miljard. Dat is bijna 2% lager dan aan het eind van 2004.

Onlangs werd ook bekend dat het kabinet zo veel mogelijk wil voorkomen dat mensen zich diep in de schulden steken. De verschillende ministeries komen daarom met een pakket aan maatregelen. Zo legt Minister Zalm van Financiën de maximale rente die kredietverstrekkers mogen rekenen aan banden en wordt de schuldenregistratie uitgebreid. Justitie werkt aan een wijziging van de Wet Schuldsanering. Schuldeisers zouden dan gedwongen kunnen worden mee te werken aan een betalingsregeling.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek