Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat Nederlanders weer verder in het rood staan?

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 14 februari 2006
Rood staan op je bankrekening; het is vaak een dure manier van lenen. Banken vragen hoge effectieve rentes die op jaarbasis flink in de kosten kunnen lopen. Het is daarom opvallend te noemen dat de roodstand op de Nederlandse betaalrekeningen in 2005 juist fors is toegenomen.

Eind december stonden bijna drie miljoen rekeningen samen voor 7,5 miljard in de min. Dat is negen procent meer dan in 2004. Er zijn niet meer betaalrekeningen met een roodstand bij gekomen. Consumenten die al rood stonden zijn dus dieper de min in gegaan, gemiddeld 2.600 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daar staat wel tegenover dat Nederlanders minder zijn gaan lenen. Het totale bedrag dat ze leenden voor consumptie zoals auto's, meubels en elektronica, daalde met vijf procent naar 10,1 miljard euro. Bovendien kregen de kredietverstrekkers meer geld terug. Consumenten losten acht procent meer af dan in 2004. Daardoor is voor het eerst sinds 1985, de uitstaande schuld op consumptieve kredieten gedaald.

Lenen
Nederlanders zijn dus minder gaan lenen, maar staan meer rood bij de bank. En dat terwijl roodstaan relatief duur is; De effectieve rentes kunnen al gauw oplopen tot vijftien procent op jaarbasis. Een eenduidige verklaring kan het CBS hier niet voor geven. Wel is sinds de invoering van het nieuwe belastingstelsel in 2001 het een en ander veranderd. Zo werd de rente op leningen niet meer aftrekbaar. Sinds die tijd is de daling van het aantal leningen ingezet. Roodstaan kan daarom een vervanging zijn van een lening, vermoed het CBS. Ook hebben consumenten minder problemen met roodstaan en geven banken meer mogelijkheden.

Creditcard
Terwijl het totale consumptieve krediet afnam, is het creditcardkrediet wel populairder geworden. Hiermee worden de creditcards bedoeld waar een rekening met een krediet aan vastzit. Consumenten zien deze vorm van krediet als een gemakkelijke manier om nog verder rood te staan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Tien spelregels voor verantwoord lenen
Risico afdekken middels verzekering?
Geld lenen? Leen slim of leen niet
Lenen en problemen
Wist u dat misleidende reclame niet is toegestaan?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek