Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Nederlandse pensioenstelsel het beste

Auteur: Mister Money woensdag 20 oktober 2010
Het Nederlandse pensioenstelsel scoort als beste van de wereld op de hoogte van de uitkeringen, het percentage deelnemers en de houdbaarheid. Dit concluderen onderzoekers van Universiteit van Melbourne samen met pensioenadviseur Mercer in hun jaarlijkse Melbourne Mercer Global Pension Index.

Dat klinkt misschien gek, nu de pensioenfondsen juist onder vuur liggen, omdat ze te weinig geld in kas hebben om de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Maar, stellen de onderzoekers, in Nederland wordt hier tenminste iets aan gedaan. In andere landen met volwaardige pensioenstelsel worden voor dergelijke problemen nog wel eens de ogen gesloten.
 
De Universiteit van Melbourne en pensioenadviseur Mercer publiceren jaarlijks de Melbourne Mercer Global Pension Index waarin zij de pensioenstelsel van veertien landen vergelijken.

Het Nederlandse stelsel staat garant voor een uitkering op basis van het gemiddelde laatst verdiende salaris. Dit komt door de combinatie van een inkomensafhankelijke AOW en een veelal verplichte deelname aan het bedrijfspensioen. Mede daardoor is de participatie ook hoog. Bijna negen op de tien werknemers bouwt pensioen op.

Bovendien hebben Nederlanders relatief veel geld gespaard in de pensioenfondsen. De fondsen beheren in totaal zo'n 700 miljard euro.
 
Advies
De onderzoekers hebben ook gekeken naar verbeterpunten. Ze raden Nederland aan de deelnemers beter te beschermen tegen fraude bij de pensioenfondsen en de arbeidsparticipatie van 55-plussers te verhogen.
 
Andere landen
Pensioenstelsel die het ook goed doen zijn die van Canada, AustraliŽ, Zweden en Zwitserland. Het Chinese en het Japanse pensioenstelsel presteren relatief gezien het slechtst in de vergelijking. In China bouwt maar een heel klein percentage van de bevolking pensioen op. In de onderstaande tabel vind je de ranking van de pensioenstelsel in 2009 en 2010, volgens de Melbourne Mercer Global Pension Index.
 
 
 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet